woensdag 21 februari 2024
31 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
4
(1)

Minister EZ gaat SCSD project Wereldbank trekken

lees ook ...

Nieuwe Leden Beëdigd bij Constitutioneel Hof Suriname

Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft op donderdag 15 februari 2024 twee nieuwe leden verwelkomd: mr. Richel Apinsa als vicevoorzitter en mr. Geetapersad Gangaram Panday als lid. De beëdiging van deze ...

Een delegatie van de Wereldbank (WB) heeft op vrijdag 08 april 2022 een bezoek gebracht aan minister ad interim Rishma Kuldipsingh, van Economische Zaken, Ondernemerschap en technologische Innovatie (EZ). Er zullen bezoek om consultaties worden gehouden voor de Suriname Systemic Country Diagnostic (SCD) die de basis vormt voor de nieuwe strategie in de samenwerking tussen Suriname en de WB.

Ook stond op de agenda kennismaking met de nieuwe Resident Representative Diletta Doretti. Het ministerie van EZ heeft een lopend project met de WB, het ‘Suriname Competitiveness and Sector Diversification’ project (SCSD.)De bewindsvrouw heeft tijdens de ontmoeting de delegatie de garantie gegeven, dat zij het SCSD project persoonlijk zal helpen trekken.

Het SCSD-project heeft als doel het ondernemers-en investeringsklimaat in Suriname te verbeteren, in het bijzonder sectoren betreffende de mijnbouw, landbouw en toerisme sector. Dit project wordt uitgevoerd door de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), voor het versterken van het beheer van de mijnbouw sector, transparantie, verantwoordelijkheid en bestuur enbij Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), voor het investeren in SMEs en waardeketens in opkomende  industrieën. De totale lening van dit project is USD 23 miljoen, waarvan US$ 7 miljoen voor activiteiten van NH en US$ 16 miljoen voor activiteiten van EZ.

Bij de bijeenkomst waren aanwezig de directeuren van NH en Financiën, de component coördinatoren van het project en vertegenwoordigers van beide ministeries. De WB-delegatie wilde van de beide component coördinatoren weten, welke de activiteiten zijn die vanuit het project worden uitgevoerd, welke problemen er zijn en hoe de bank kan ondersteunen.

Vanuit EZ is aangegeven dat gekeken wordt naar het geven van grants met name aan de Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s), het opschalen van bedrijven en verschillende instituten. Ook wordt voornamelijk aandacht besteed aan de Electronic Single Window, die erg belangrijk is voor de rangschikking op de lijst van ‘het makkelijk zaken doen’, het stimuleren van lokaal toerisme en de op de kaart zetten van Suriname.

De directeur van Financiën onderstreepte dat het project heel belangrijk is voor Suriname voor een betere positionering op de ranglijst van het ‘makkelijk zaken kunnen doen’ en dat er hoge verwachting zijn voor dit project. Minister Kuldipsingh vroeg dan ook aan de delegatie om ondersteuning hierin. Ook gaf de bewindsvrouw ten aanzien van de KMO’s aan, dat het streven erop gericht is om in 2022 een aanvang te maken met het verstrekken van leningen aan de kleine ondernemers.

Vanuit de Wereldbank-degelatie is Suriname gecomplimenteerd voor de samenwerking van beide ministeries aan de componenten. Er is van hun zijde de bereidwilligheid getoond om te ondersteunen. Wat voor de delegatie van belang is, is dat er wordt aangegeven wie of wat nodig is om het project verder te helpen duwen en het delen van de plannen, zodat gericht daarop kan worden ingespeeld.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister EZ gaat SCSD project Wereldbank trekken