Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Oud minister Santokhi bekritiseerd beleid minister Van Dijk-Silos

Geplaatst

op

Oud-minister Santokhi vind dat de Minister van Justitie, van Dijk-Silos, volledig de mist in gaat met haar keuze om naar buiten te treden over de financiële tekorten bij het ministerie.

Santokhi zegt dat deze uitingen van een minister laten zien dat zij niet het vermogen heeft om de heersende criminaliteit te bestrijden. “Dat is de zwakte van de minister. In crisistijd, zoals nu, zal je met de weinige middelen prioriteiten moeten stellen. Je zal leiderschap moeten tonen en dat heeft deze regering niet en dat kan deze regering niet!”

Ondertussen verlangt de bevolking van Suriname dat de politie meer zichtbaar wordt om de verhardende criminaliteit in te dammen. Dit zal echter niet lukken met het beleid dat van Dijk-Silos momenteel voert en waarbij ze laten weten onvoldoende financiële middelen te hebben. Critici vragen zich af of de minister de financiën wel goed verdeeld over de juiste posten. Zo is het bedrag voor gebouwen en constructies in de begroting van 2016 aangepast van SRD 500.000 naar SRD 7.726.000. Tegelijkertijd is het bedrag voor transportmiddelen teruggebracht naar SRD 0. Hiermee laat de minister zien dat zij liever investeert in gebouwen waar de politie in kan zitten in plaats van dat de politie meer zichtbaar aanwezig is op straat.

Vakbondsleider Robby Naarendorp laat weten dat het volk het al moeilijk genoeg heeft en alles wat erbij komt, de situatie alleen maar verergert. Hij stelt: “Eigenlijk weet ik niet of de minister de zaak zo publiekelijk moet openbaren. Zij is daar juist om te zorgen dat de burgers zich veilig voelen. Als je aangeeft, ‘mi no mang’, wat moet de burger met dat gegeven doen? Zegt de minister dat wij moeten zorgen voor onze eigen veiligheid?”

De overheid, en minister van Dijk-Silos, falen momenteel in hun beleid. De overheid moet de veiligheid van burgers kunnen garanderen. De overheid heeft volgens Naarendorp de macht gehad om te zorgen voor o.a. onderwijs, gezondheid, infrastructuur en veiligheid. “De samenleving wacht nog steeds op de dingen die men tijdens de verkiezingen had beloofd, waaronder het slapen zonder dievenijzers. Nu men daar zit, komt men vertellen dat men het niet kan. Het betekent dat wij zijn misleid. Men heeft beloftes gedaan, om aan de macht te komen”, stelt Naarendorp.

Naarendorp zegt verder dat het de minister niet kwalijk genomen moet worden dat zij nu met de waarheid komt. Dat is goed, want het volk wil de waarheid horen. Maar volgens hem moet zij nu ook in klare taal laten weten wat ze gaat doen met de informatie die zij heeft omtrent de tekortkomingen bij politie en justitie en de verruwde criminaliteit. “Ik hoop niet dat de minister bedoelt dat wij in een bos zijn beland waar de boswet geldt: het recht van de sterkste. Zij moet juist de rust garanderen. Ik moet rustig kunnen slapen en naar de winkel kunnen gaan”, aldus Naarendorp.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Drie Surinaamse mensensmokkelaars aangehouden

Geplaatst

op

By

De politie in Suriname heeft in de late avond van zondag 9 december tijdens een auto controle een 19, 23 en 25 jarige man aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Tijdens de controle bleek achterin een personenbus achtien
illegale Haïtianen vanuit Coronie naar Paramaribo te vervoeren. 
De groep van illegale Haïtianen bestaat uit vier mannen, zes vrouwen en acht minderjarige kinderen van wie 3 jongens en vijf meisjes zijn. De illegalen en de aangehouden verdachten werden overgedragen aan de afdeling Trafficking In Person (TIP).

Lees verder

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |