Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Oud minister Santokhi bekritiseerd beleid minister Van Dijk-Silos

Geplaatst

op

Oud-minister Santokhi vind dat de Minister van Justitie, van Dijk-Silos, volledig de mist in gaat met haar keuze om naar buiten te treden over de financiële tekorten bij het ministerie.

Santokhi zegt dat deze uitingen van een minister laten zien dat zij niet het vermogen heeft om de heersende criminaliteit te bestrijden. “Dat is de zwakte van de minister. In crisistijd, zoals nu, zal je met de weinige middelen prioriteiten moeten stellen. Je zal leiderschap moeten tonen en dat heeft deze regering niet en dat kan deze regering niet!”

Ondertussen verlangt de bevolking van Suriname dat de politie meer zichtbaar wordt om de verhardende criminaliteit in te dammen. Dit zal echter niet lukken met het beleid dat van Dijk-Silos momenteel voert en waarbij ze laten weten onvoldoende financiële middelen te hebben. Critici vragen zich af of de minister de financiën wel goed verdeeld over de juiste posten. Zo is het bedrag voor gebouwen en constructies in de begroting van 2016 aangepast van SRD 500.000 naar SRD 7.726.000. Tegelijkertijd is het bedrag voor transportmiddelen teruggebracht naar SRD 0. Hiermee laat de minister zien dat zij liever investeert in gebouwen waar de politie in kan zitten in plaats van dat de politie meer zichtbaar aanwezig is op straat.

Vakbondsleider Robby Naarendorp laat weten dat het volk het al moeilijk genoeg heeft en alles wat erbij komt, de situatie alleen maar verergert. Hij stelt: “Eigenlijk weet ik niet of de minister de zaak zo publiekelijk moet openbaren. Zij is daar juist om te zorgen dat de burgers zich veilig voelen. Als je aangeeft, ‘mi no mang’, wat moet de burger met dat gegeven doen? Zegt de minister dat wij moeten zorgen voor onze eigen veiligheid?”

De overheid, en minister van Dijk-Silos, falen momenteel in hun beleid. De overheid moet de veiligheid van burgers kunnen garanderen. De overheid heeft volgens Naarendorp de macht gehad om te zorgen voor o.a. onderwijs, gezondheid, infrastructuur en veiligheid. “De samenleving wacht nog steeds op de dingen die men tijdens de verkiezingen had beloofd, waaronder het slapen zonder dievenijzers. Nu men daar zit, komt men vertellen dat men het niet kan. Het betekent dat wij zijn misleid. Men heeft beloftes gedaan, om aan de macht te komen”, stelt Naarendorp.

Naarendorp zegt verder dat het de minister niet kwalijk genomen moet worden dat zij nu met de waarheid komt. Dat is goed, want het volk wil de waarheid horen. Maar volgens hem moet zij nu ook in klare taal laten weten wat ze gaat doen met de informatie die zij heeft omtrent de tekortkomingen bij politie en justitie en de verruwde criminaliteit. “Ik hoop niet dat de minister bedoelt dat wij in een bos zijn beland waar de boswet geldt: het recht van de sterkste. Zij moet juist de rust garanderen. Ik moet rustig kunnen slapen en naar de winkel kunnen gaan”, aldus Naarendorp.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen