Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Oud minister Santokhi bekritiseerd beleid minister Van Dijk-Silos

Geplaatst

op

door

Oud-minister Santokhi vind dat de Minister van Justitie, van Dijk-Silos, volledig de mist in gaat met haar keuze om naar buiten te treden over de financiële tekorten bij het ministerie.

Santokhi zegt dat deze uitingen van een minister laten zien dat zij niet het vermogen heeft om de heersende criminaliteit te bestrijden. “Dat is de zwakte van de minister. In crisistijd, zoals nu, zal je met de weinige middelen prioriteiten moeten stellen. Je zal leiderschap moeten tonen en dat heeft deze regering niet en dat kan deze regering niet!”

Ondertussen verlangt de bevolking van Suriname dat de politie meer zichtbaar wordt om de verhardende criminaliteit in te dammen. Dit zal echter niet lukken met het beleid dat van Dijk-Silos momenteel voert en waarbij ze laten weten onvoldoende financiële middelen te hebben. Critici vragen zich af of de minister de financiën wel goed verdeeld over de juiste posten. Zo is het bedrag voor gebouwen en constructies in de begroting van 2016 aangepast van SRD 500.000 naar SRD 7.726.000. Tegelijkertijd is het bedrag voor transportmiddelen teruggebracht naar SRD 0. Hiermee laat de minister zien dat zij liever investeert in gebouwen waar de politie in kan zitten in plaats van dat de politie meer zichtbaar aanwezig is op straat.

Vakbondsleider Robby Naarendorp laat weten dat het volk het al moeilijk genoeg heeft en alles wat erbij komt, de situatie alleen maar verergert. Hij stelt: “Eigenlijk weet ik niet of de minister de zaak zo publiekelijk moet openbaren. Zij is daar juist om te zorgen dat de burgers zich veilig voelen. Als je aangeeft, ‘mi no mang’, wat moet de burger met dat gegeven doen? Zegt de minister dat wij moeten zorgen voor onze eigen veiligheid?”

De overheid, en minister van Dijk-Silos, falen momenteel in hun beleid. De overheid moet de veiligheid van burgers kunnen garanderen. De overheid heeft volgens Naarendorp de macht gehad om te zorgen voor o.a. onderwijs, gezondheid, infrastructuur en veiligheid. “De samenleving wacht nog steeds op de dingen die men tijdens de verkiezingen had beloofd, waaronder het slapen zonder dievenijzers. Nu men daar zit, komt men vertellen dat men het niet kan. Het betekent dat wij zijn misleid. Men heeft beloftes gedaan, om aan de macht te komen”, stelt Naarendorp.

Naarendorp zegt verder dat het de minister niet kwalijk genomen moet worden dat zij nu met de waarheid komt. Dat is goed, want het volk wil de waarheid horen. Maar volgens hem moet zij nu ook in klare taal laten weten wat ze gaat doen met de informatie die zij heeft omtrent de tekortkomingen bij politie en justitie en de verruwde criminaliteit. “Ik hoop niet dat de minister bedoelt dat wij in een bos zijn beland waar de boswet geldt: het recht van de sterkste. Zij moet juist de rust garanderen. Ik moet rustig kunnen slapen en naar de winkel kunnen gaan”, aldus Naarendorp.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Marihuanateelt wordt niet gelegaliseerd

Geplaatst

op

door

“Er is absoluut geen sprake van legalisatie van de marihuanateelt. Dit moet vooral goed doordringen tot de samenleving”, zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs Industriële Hennepteelt. Hij benadrukt dat marihuana een THC-gehalte heeft van tussen de 5 en 12%, waardoor de teelt hiervan dus niet wordt gelegaliseerd. Tetrahydrocannabinol (THC) is de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis. Volgens Abdoel wordt de teelt van hennep met een THC-gehalte van minder dan 0,3% bij wet geregeld en zal deze dan legaal zijn.

Abdoel verduidelijkt dat in artikel 2 van deze wet de grondslag is gegeven om cannabis die bestemd is voor industriële doeleinden (industriële hennep) te telen. Daarbij is in artikel 2 lid 2 van de Wet Verdovende Middelen een uitzondering gemaakt op de strafbaarheid van het telen van de cannabis, indien het betreft het telen van de cannabis voor industriële doeleinden. Met cannabis bestemd voor industriële doeleinden wordt niet anders bedoeld dan wat internationaal bekend staat als de hennep (Hemp) of industriële hennep. De wet Verdovende Middelen heeft volgens Abdoel in voornoemde bepaling eveneens het toegestane maximale gehalte aan THC van de industriële hennep vastgesteld op 0.3%. Bij industriële hennep kan het gehalte aan THC in normale omstandigheden tussen de 0.2% tot maximaal 0.3% uitkomen, terwijl het gehalte aan THC bij marihuana (strafbare cannabis) tussen de 5% en 20% bedraagt.

Hij merkte op dat velen in de samenleving het onderscheid nog niet kunnen maken tussen hennepteelt voor medicinale doeleinden en hennepteelt voor industriële doeleinden. Abdoel: “De teelt van hennep voor industriële doeleinden wordt verder in deze ontwerpwet geregeld. Net als de teelt van alle andere gewassen valt de teelt van hennep ook onder het ministerie van LVV.”

Abdoel wijst met nadruk op het doel van de wet, namelijk “het scheppen van de minimale randvoorwaarden voor de teelt en productie van de industriële hennep in Suriname.” Daarbij staat centraal dat, gelet op de gevoeligheid van deze materie, er een zodanig mechanisme, structuur en procedures tot stand moeten worden gebracht om te geraken tot een gedegen en veilige teelt en productie van industriële hennep in Suriname. Volgens hem dient te worden benadrukt, dat de teelt van de industriële hennep, binnen de door de wet gegeven kaders moet geschieden om eventuele misbruik van deze mogelijkheid uit te sluiten, dan wel te voorkomen.

Lees verder

Suriname

Gillmore Hoefdraad ziet aangifte van VHP als politieke stunt

Geplaatst

op

door

De VHP-fractie heeft gisteren bij procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday aangifte gedaan tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hij heeft volgens de VHP geldelijke schuldverplichtingen gevestigd ten laste van de Staat en vanaf januari tot juli 2019 het wettelijke binnenlandse obligoplafond overschreden. Dit blijkt uit de cijfers zoals gepubliceerd door het Bureau voor de Staatsschuld.

Lees verder

Meest gelezen

X