donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Buitenlandse Zaken en SVJ praten over relatie met regering

lees ook ...

Presidentiële werkgroep start huis-aan-huis onderzoek in Flo...

De presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling (WIO) is van plan binnenkort te beginnen met een wetenschappelijk buurtonderzoek in Flora B en de omliggende gebieden. Het hoofddoel is het verzamelen...

Na een ontmoeting met de Surinaamse vereniging van journalisten op 08 februari, zei minister Ramdin van Buitenlandse Zaken het volgende: De regering is uitermate toegewijd om transparant te zijn en informatie te verschaffen. Tegelijkertijd wil zij zich ook ervoor inzetten om bescherming te bieden aan het beroep van journalist. De ontmoetimg met SVJ betrof een vervolggesprek dat in grote lijnen ging over het verbeteren van de onderlinge relatie.

Directeur Alven Roosveld van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) was met de minister bij het gesprek aanwezig en Voorzitter Vishmohani Thomas, ondervoorzitter Raoul Lith en Ivan Cairo (verenigingslid tevens adviseur) van het nieuwe SVJ-bestuur waren present. Zowel voorzitter Thomas als minister Ramdin gaven aan dat er gesproken is over onder meer de accreditatie van journalisten, professionalisering van het beroep en een betere communicatie van de regering naar journalisten toe.

De voorzitter erkent dat de relatie in zekere mate onder druk is komen te staan. “Maar daarom praten we. Alleen op die manier kunnen we aangeven wat de knelpunten zijn en wat de verbeterpunten zijn.” Zij ziet graag dat ministers beschikbaar zijn om journalisten te woord te staan. “De regering moet meer beschikbaar zijn voor journalisten. Wij zijn de ogen en oren van de samenleving. Hoe beter beschikbaar de regering is en communiceert, hoe beter haar informatie naar buiten komt”, meent voorzitter Thomas.

Minister Ramdin erkent dat bewindslieden bereikbaar moeten zijn voor de media. Hij zal er werk van maken en ministers eraan herinneren dat het ook hun taak is de pers van informatie te voorzien. De bewindsman merkt op dat er op bepaalde terreinen een informatieachterstand is en dat hieraan gewerkt moet worden. De regering wil volgens hem goed contact met de media. Tijdens het onderhoud zijn dan ook onderwerpen als de wijze van organiseren van persconferenties, informatieverstrekking vanuit de regering aan de orde geweest. “We gaan dat in de komende maanden zien verbeteren en ik hoop dat het resulteert in een goede verstandhouding tussen de pers en de regering”, aldus minister Ramdin.

Hij benadrukt dat de regering het respecteren van de vrije pers niet alleen bij woorden wil laten, maar dat dit soort ontmoetingen ook de daden zijn. Zij wil een paar keer per jaar bijeenkomen met de media. Deze ontmoetingen moeten onder meer resulteren in een goede toegang van de vrije pers tot regerings- en overheidsinformatie. Over het verbeteren van de relatie zegt de bewindsman: “Wanneer er issues zijn tussen organisaties in de samenleving, is het beste dat zij elkaar vinden en in dialoog met elkaar treden hoe zaken beter te kunnen doen. Dat is uiteindelijk het beste recept voor een goede samenwerking.”

In het kader van een goede samenwerking zal ook de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven Suriname (VRTS) uitgenodigd worden, om haar visie kenbaar te maken. “De mediahuizen zijn belangrijk voor ons. Zij zijn degene die meehelpen de informatie te verspreiden”, voegt minister Ramdin eraan toe.

Opgemerkt moet worden dat Suriname voor 17 ministeries betaald, maar dat de minister van Buitenlandse zaken bijna overal voor wordt ingezet. Wanneer horen wij iets van de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo. Dit onderwerp zou beter bij zijn ministerie passen. Minister Ramdin heeft een heleboel op zijn bord, namelijk: Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Waarom wordt zo een zwaar ministerie toch belast met het journalistenvraagstuk. De indruk wordt gewekt dat bepaalde zaken zoveel als mogelijk naar de president en enkele ministers toegetrokken worden. Deze stijl van regeren wekt de indruk van een zwakke regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Buitenlandse Zaken en SVJ praten over relatie met regering