Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister van buitenlandse zaken: Economie zal weer gaan groeien

Geplaatst

op

door

Minister van buitenlandse zaken, Niermala Badrising, heeft gisteren tijdens de 71e algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) kort een beeld geschetst van de huidige crisis in Suriname en hoe het land deze weer te boven zal komen.

Namens president Bouterse heeft zij de aanwezigen de moeilijke economische toestand in het land uitgelegd. Daarbij zei ze ook dat Suriname binnen twee jaar weer op het goede pad zal zijn wat betreft economische ontwikkeling. Badrising haalde hierbij het stabilisatie en herstelprogramma 2016 – 2018 aan. Ook vertelde ze over de lening van 478 Amerikaanse dollar die Suriname heeft bij het IMF. Doordat er op korte termijn goede resultaten worden geboekt benadrukt de minister de belangrijke samenwerking met het IMF.

De minister liet ook weten dat er meer plannen zijn om andere financiële bronnen te gebruiken voor economisch herstel en groei. Hiermee doelde ze op de lening van de Islamitische ontwikkelingsbank ISDB. Badrising is ervan overtuigd dat een combinatie van toegang tot werkkapitaal en herstellende internationale grondstofprijzen ervoor zal zorgen dat Suriname weer een positieve handelsbalans krijgt en economische groei zal doormaken. Badrising liet verder ook weten dat Suriname momenteel geen andere keus heeft dan haar natuurlijke hulpbronnen commercieel in te zetten om economische groei te handhaven. De inkomsten die deze hulpbronnen moeten opleveren zullen verspreid worden ingezet om de economie meer te ontwikkelen en draaiende te houden. Hiermee wil Suriname niet langer enkel afhankelijk zijn van inkomsten uit mineralen, maar wil het land ook inkomsten genereren uit onder meer landbouw en het toerisme.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X