Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Bronto Somohardjo maakt kennis met archiefwezen

Geplaatst

op

A2722b9c 944b 4d53 B1e9 878eaa53246f

Minister Bronto Somohardjo heeft een kennismakingsbezoek aan het NAS. De Nationale Archivaris, mw. R. Tjien-Fooh, gaf hem in het kort middels een presentatie aan wat het NAS doet, de ongoing projecten alsook de zaken die prioriteit genieten. De minister sprak het personeel toe en bedankte hen voor de warme ontvangst.

Minister Somohardjo kreeg daarna een rondleiding en bezocht de verschillende afdelingen/sekties van het NAS.
In de archieven hebben wij ook een korte stamboomonderzoek voor hem gedaan en gaven hem in de studiezaal een kopie mee van de registratie van zijn grootoma die van Java naar Suriname kwam als contractarbeidster (Javaanse immigratieregisters).

Het was de eerste kennismaking van de minister met het archiefwezen.
De minister heeft aangegeven dat hij zeker zijn input zal geven bij werkzaamheden en projecten van het NAS en heeft daarvoor de archivaris uitgenodigd voor een vervolggesprek.

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dagga
woensdag 29 juli 2020 15:45

Deze pa’e is de eerste minister die eruit gegooid zal worden, in de plaats daarvan zal er 1 vd Bep benoemd worden. Wat een afgang voor Su om zo een ongeschoolde Javaan als minister te laten optreden.Advertentie

Suriname

Suriname’s parlementariër Patricia Etnel: “zaken zullen anders aangepakt worden”

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 07 29 At 07.49.02

Gillmore Hoefdraad, de toenmalige minister van financiën tijdens regering Bouterse 2, is in zijn ambtsperiode vaker negatief in het nieuws besproken. De ongeregeldheden welke bij de centrale bank van Suriname aan het rollen werd gebracht is nog vers in het geheugen van velen, omdat deze zaak maar niet tot klaarheid kan worden gebracht.

De meerderheid in het vorig parlement zorgde voor wat ademruimte voor de ex-minister Gillmore Hoefdraad, door de vordering tot zijn in staat van beschuldiging stelling af te wijzen. Recentelijk is in deze slepende kwestie een derde verdachte aangehouden. Aan de hand van verklaringen van deze verdachte acht de Procureur-Generaal (PG), het nodig om een hernieuwde vordering te doen. Deze vordering komt op de tafel van een nieuw parlement, waarvan de meerderheid van de leden een andere mening over deze kwestie heeft dan van het vorig parlement. Het is dus te verwachten dat de meeste leden zullen stemmen voor inwilliging van de vordering.

Het lid Patricia Etnel daarentegen wil veel verder gaan dan te stemmen voor de toewijzing van de vordering.
Zij is de mening toegedaan dat deze nieuwe regering ervoor moet zorgen, dat in de toekomst de PG niet aan het parlement hoeft te vragen om toestemming om een ambts- of ex-ambtsdrager strafrechtelijk te vervolgen. “Ben je onjuist bezig, dan moet de rechterlijke macht de ruimte krijgen om te vervolgen. Recht voor één, recht voor allen”, aldus Etnel.

Verder heeft Etnel een andere mening dan voormalig parlementariër Rashied Doekhi, inzake de hernieuwde vordering. Volgens Doekhi kan een persoon niet voor een tweede keer voor dezelfde kwestie vervolgd worden. “Dat is het in feite niet. We hebben een nieuwe regering, dus zaken zullen anders aangepakt worden. Meneer Doekhi heeft het totaal niet goed gezien. We zullen uiteindelijk een besluit nemen om daadwerkelijk de case van Hoefdraad, duidelijk en juist aan te pakken. Dit hoort bij een samenleving van wet en recht”, aldus Etnel.

Culturu.com—-Ferdinand Louis

Lees verder

Suriname

Suriname krijgt steun IDB en IMF

Geplaatst

op

Armand Achaibersing Foto Fhr1

De Surinaamse regering onder leiding van Chan Santokhi zal volledige ondersteuning krijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) bij het weder gezond maken van het macro-economisch klimaat in het land. Dit hebben zij vorige week aangegeven bij gesprekken met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

Achaibersing heeft met de IMF het Surinaams ontwikkelingsprogramma besproken en met de IDB ondersteuning bij het beheersen van de COVID-19-pandemie in Suriname. Door het ministerie van Financiën en Planning worden voorbereidingen getroffen tot hervatting van de relatie met het IMF. De samenwerking moet helpen om het macro-economische klimaat weer gezond te maken. Dat houdt onder meer in het werken naar een sluitende begroting, een beheersbare schuld, een realistische stabiele wisselkoers, en de wederopbouw van de monetaire reserve. Dat zal zodanig moeten gebeuren, dat de crisis niet nog meer gaat drukken op de schouders van de sociaal zwakkeren.

Bij het gesprek met president Luis Alberto Moreno van de IDB en de lokale vertegenwoordiger Antonio Goncalves, is in eerste instantie ondersteuning besproken die gegeven kan worden tot beheersing van de COVID-19 pandemie in Suriname. Binnenkort zal er overleg zijn over de lopende programma’s en de mogelijkheden voor verbetering en verdieping van de samenwerking tussen de IDB en Suriname.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen