Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Blok: “Vrijgeven €17 miljoen is steun aan regering-Santokhi”

Geplaatst

op

Minister Stef Blok. Foto Pinterest

Het vrijgeven van de resterende € 17 miljoen verdragsmiddelen moet als signaal van steun aan de regering van president Chan Santokhi worden gezien. Over de herbesteding van dit geld wordt binnenkort met de Surinaamse autoriteiten gesproken, schrijft minister Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Suriname en Nederland hopen de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie spoedig af te kunnen sluiten en samen te bouwen aan een vruchtbare samenwerking op basis van vriendschap, wederzijds vertrouwen en respect.

Het Nederlandse kabinet hecht waarde aan de historische, culturele, economische en persoonlijke banden, die de Nederlandse en Surinaamse samenleving met elkaar verbinden. Met de regering onder leiding van Santokhi, kan de bilaterale relatie weer zo ingericht worden dat deze recht doet aan deze banden en waarmee de belangen van beide landen gediend kunnen worden.

Duurzame relaties

President Santokhi heeft de wens tot nauwere samenwerking met het koninkrijk bij meerdere gelegenheden uitgesproken. De relatie met vicepresident Ronnie Brunswijk ligt echter anders. Er zal volgens minister Blok alleen noodzakelijk contact met hem worden onderhouden. Brunswijk is in 2000 veroordeeld tot elf jaar cel voor handel in cocaïne.

Het Nederlandse kabinet zal zich inzetten voor versterkte en duurzame handels- en investeringsrelaties met Suriname. Op termijn starten verkenningen voor een koninkrijksbrede handelsmissie naar Suriname. Ter voorbereiding van de handelsmissie zal er op korte termijn alvast een digitale handelsmissie worden georganiseerd.

Assistentie

Suriname heeft te kampen met een zware economische en financiële crisis. Ondersteuning van internationale financiële instellingen zal naar verwachtingen gepaard gaan met benodigde hervormingen om het land weer op een duurzaam economisch pad te brengen. Het Nederlandse kabinet is bereid te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor kleinschalige technische assistentie, die goed aansluit op de prioriteiten van de Surinaamse regering en de inspanningen van de internationale financiële instellingen.

De verwachting is dat er nog de nodige verbeteringen zullen moeten plaatsvinden in de financiële sector, met name op het vlak van toezicht en versterkte anti-witwasmaatregelen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft regulier contact met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en heeft eerder al technische assistentie geboden. DNB is bereid om de technische assistentie opnieuw te overwegen.

Culturu.com

9 Reacties
9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sieske
maandag 5 oktober 2020 00:07

Help Suriname aub

Sunil
maandag 5 oktober 2020 05:01

Nederland o Nederland geef ons rijst met kousenband. We zijn met maar zo weinig mensen en toch lukt het al zolang niet Suriname op de rails te krijgen. Nederland Help.

Lunes Armand
maandag 5 oktober 2020 13:16

“Worong no e waka fu soso” We merken wel wat de prijs is van deze geste! Te hopen dat Ned geen bepalende factor wordt van het belijd dat in Su gevoerd zal worden de komende 4-5jaren vanwege… Regering gooi de souvereiniteit van het land niet te grabel! We hebben hulp nodig maar niet voor elke prijs. Moge het duidelijk worden welke productie sectoren zullen worden ontwikkeld met deze geste. Goed te keuren projecten moeten van een “SMART” stempel voorzien zijn. Alleen zo kan nagegaan worden als projecten conform planning worden uitgevoerd en aan de hand van deze planning de middellen… Lees verder »

Wiereng
maandag 5 oktober 2020 19:02

Hallo mensen. 17 miljoen vrij gegeven? Het is geen gratis geld hoor. Het is het restant van het afkoop geld die na de onafhankelijkheid in 1975 aan Suriname werd beloofd. En ook ik hoop dat de huidige coalitie regering het geld nuttig zal besteden. Santhoki het geld niet aan onzin projekten besteden hoor. He Nederland komt de in beslaggenomen 19 miljoen van de vorige NDP regering ook vrij? Alle kleine beetjes helpen. Dus ook de 11 miljoen euro’s die tijdens het NDP boeven bewind op Aruba in beslag was genomen. Een NDP loopjongen wilde die euro’s in Miami voor US… Lees verder »

Laatst bewerkt op 13 dagen geleden door Wiereng
Michel
maandag 5 oktober 2020 21:10

Brunswijk moet niet alleen gestraft worden voor de cocaïne handel maar ook voor de gijzeling van de 12 militairen van het Nationale Leger die hij systematisch mishandeld heeft.

Bryan
maandag 5 oktober 2020 21:56

Hoe men het ook draait of keert Surinamers kunnen niet zonder de hulp van de bakras.
De.know.how hebben ze niet en als Surinamers geld ruiken komen alle corruptie obias tot leven.

Mauke
dinsdag 6 oktober 2020 06:17

van de 17 miljoen zal 10 nuttig gebruikt worden. 7 miljoen gaat in eigen belang. Het moet transparant laat het volk weten wat je doet. Waar gaat het geld heen. Bij de vorige regering vroegen we pe a moni de? Waar is het geld. We kregen geen antwoord. Nu komen we erachter dat miljarden van het arme volk gestolen is waardoor Suriname land en volk in armoede leeft. Word tijd dat het volk geschoold word om in te zien dat een regering namens het volk daar zit. En bij corruptie mag het volk optreden

Patamakka
dinsdag 6 oktober 2020 11:37

wellicht kan brunswijk hieruit zijn declaraties terugkrijgen, 29 studenten op cuba, 30 studenten in kroatie of zo, een escalade voor werk, men o men.

Benny
zaterdag 10 oktober 2020 12:00

Wat hoor ik weer een negatieve geluiden. Oké dan moet Nederland volgens die negatievelingen Suriname maar in zijn sop laten gaar koken ? Er zijn maar een paar mensen in Suriname, en bijna allemaal hebben wij hier een grote mond, maar we presteren helemaal niets. We lopen alleen over opbouwen te praten en hebben kritiek op alles, maar we stemmen wel op criminelen zodat die in onze politiek plaats kunnen nemen. En maar klagen en klagen. Nu hebben we een goede president en we blijven maar klagen. Ik schaam mij ook heel erg dat we die twee criminelen niet uitleveren… Lees verder »Advertentie

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regeringsdelegatie ontvangt petitie van dorpsbestuur Santigron

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De regeringsdelegatie die onlangs een bezoek heeft aan Santigron heeft een petitie in overhandigd gekregen van het dorpsbestuur. In de petitie vragen zij voor aanpak van het waterprobleem, goed begaanbare wegen, de grenskwestie en de veiligheid.  De delegatie stond onder leiding van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Voor het eerst hebben een president en vicepresident tegelijk Santigron bezocht en daarom is het hoge bezoek als historisch bestempeld. De delegatie toonde zich ingenomen met de ontvangst. Aan de gemeenschap is gevraagd rekening te houden met het feit dat de regering pas drie maanden aanzit.

De regering is zich ervan bewust dat alles duur is geworden, maar beloofde de gemeenschap dat binnen een jaar alles beter zal worden. Aangegeven werd dat het bezoek aan Santigron zeker niet de laatste zal zijn. Alvast werd vooruitgeblikt op projecten die terug moeten komen in het gebied, zoals het pindaproject.

Net als in zijn toespraak eerder op de dag te Lelydorp hield president Santokhi ook te Santigron de lokale bevolking de financiële problemen van het land voor. Hij gaf onder meer aan dat het pakkettensysteem beter moet en dat degenen die daarvoor in aanmerking komen, dat moeten krijgen.

De distributie zal via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het districtscommissariaat geschieden. De bedoeling is echter een bonnensysteem in te voeren. Het staatshoofd benadrukte dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat dorpskinderen niet achter mogen blijven.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen