dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
6.6 C
Amsterdam
0
(0)

Minister BIBIS voor reeks besprekingen weg

lees ook ...

Narcoticabrigade houdt informatiesessies op scholen

De afdeling Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname verzorgd in samenwerking met de buurtmanagers; bikers en afdeling jeugdzaken informatie sessies op verschillende scholen in stad en district...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft deze maand een drukke agenda aan vergaderingen en conferenties in het buitenland. Minister Ramdin vertrok vrijdag met een delegatie naar het buitenland om deel te nemen aan deze reeks van bilaterale en multilaterale ontmoetingen.

De eerste ontmoetingen zullen de komende week plaatsvinden in Washington DC met de US State Department, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten. Aan deze ontmoetingen zal ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deelnemen.

Gedurende zijn verblijf in Washington DC, zal minister Ramdin ook deelnemen aan de virtuele 7e Ministeriële CARICOM–Japan vergadering op 20 juli 2021. De minister zal tijdens zijn spreekbeurt het onderwerp ‘Financiering voor Ontwikkeling’ aan de orde stellen. Het ter beschikking hebben van voldoende ontwikkelingskapitaal voor de minder ontwikkelde landen is namelijk van groot belang in het kader van de heropstart van de door de Covid-pandemie geteisterde economieën, maar ook vanwege de effecten van klimaatverandering en de zware schuldenlast van vele landen.

Op 23 juli neemt minister Ramdin in Mexico City deel aan de 21ste Vergadering van Buitenlandse Ministers van ‘The Community of Latin America and Caribbean States’ (CELAC). Deze bijeenkomst wordt gehouden in het kader van de 238e geboortedag van Simón Bolivar ‘El Libertador’ en biedt een platform aan de lidlanden om recente ontwikkelingen en collectieve oplossingen betreffende de regio te bespreken en binnen het kader van de vergadering van de CELAC één op één besprekingen te houden.

Suriname zal tijdens deze vergadering, met Mexico de mogelijkheden op het gebied van Business and Investments tussen beide landen bespreken, waarna er een Memorandum of Understanding (MoU) zal worden getekend met de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard Casaubon voor ‘the Establishment of a Mechanism of Consultations on Matters of Common Interests’. De meeting van minister Ramdin met zijn ambtgenoot van Panama, Erika Mouynes, geeft verder invulling aan de bilaterale relatie door het ondertekenen van de Visumafschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke-, dienst- en nationale paspoorten.

Aan ambtgenoten van Costa Rica, Colombia en andere collega’s, zal naast verdere verdieping van de relatie, ondersteuning worden gevraagd voor de kandidatuur van rechter Maytrie Kuldip Singh bij het Inter-American Court of Human Rights (IACHR). Er zijn 6 vacante posities en de verkiezingen worden gehouden tijdens de algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in november aanstaande.

De ministers zullen van de gelegenheid gebruik maken om de problemen in de regio, inclusief de situatie in Haïti, Covid-19 en de aanstaande klimaattop in Glasgow, Scotland met elkaar te bespreken.

Minister Ramdin heeft op 26 juli een ontmoeting in Miami met de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Hugh Hilton Todd, om voorbereidingen te treffen voor de Presidentiële Summit die midden augustus zal plaatsvinden in Guyana. Deze bijeenkomst is een verdere verdieping van het Suriname-Guyana Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform.

Op 28 en 29 juli gaat minister Ramdin op werkbezoek naar Trinidad & Tobago, waarbij bilaterale gesprekken met verschillende ministers op de agenda staan met onder andere de ministers van Buitenlandse Zaken en Handel en Energie. Een delegatie van de SLM en van Staatsolie zal deel uitmaken van de delegatie. Minister Ramdin keert op 30 juli terug in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister BIBIS voor reeks besprekingen weg