Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Algoe heeft plannen voor cacao- en kokosindustrie

Geplaatst

op

Afgelopen week wisten wij al te melden dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Viserij denkt dat de agrarische sector Suriname uit de crisis kan helpen. Nu ziet Algoe ook voordelen in de cacao- en kokosindustrie. 

De minister wil projecten opzetten die landbouwers motiveren om cacao- en kokosgewassen te gaan planten. Ook zal er een bedrijf worden opgezet om de producten op te kopen voor de export naar andere landen. De minister wil hiermee de productie en werkgelegenheid binnen Suriname stimuleren. Minister Algoe zegt dat de afzet gegarandeerd is omdat er altijd vraag is naar cacao en kokos producten. De prijs voor deze producten is op de internationale markt ook stabiel en de handel hierin zou een goede meerwaarde voor de Surinaamse economie kunnen betekenen.

De Surinaamse overheid heeft voor de investering in beiden industrieën een bedrag van 1,2 miljard Surinaamse dollar vrijgemaakt. Algoe zegt dat dit een globaal bedrag is en dat de  kans groot is dat het kostenplaatje lager uitvalt. Hij laat weten dat dit geld afkomstig is uit een lening. Het budget waar nu mee gestart word is een investering in de toekomst. Als het project volgens plan verloopt dan zou de overheid binnen zeven jaar veel geld kunnen verdienen aan de cacao- en kokosproductie. Volgens Algoe is de lening die hiervoor nodig is een nodige investering. “Wanneer je geld leent als overheid is het niet de bedoeling dat je het geld gebruikt voor consumptie of alleen voor voedsel.” Volgens hem is het de bedoeling dat er ook geïnvesteerd wordt in duurzame projecten, zodat de economie jarenlang in stand kan blijven. “Het is een goed project waarmee we goed kunnen verdienen.”

De minister laat weten dat hij denkt dat de districten Coronie, Nickerie, Saramacca en Commewijne vanwege de grondstructuur goed zijn voor de aanplant van kokos. Daar hoeft dan verder niet zoveel geïnvesteerd te worden in de aanplant en verzorging omdat de kokosplanten vanzelf groeien. De districten Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en delen van Commewijne zouden volgens de minister goed zijn voor de cacao-industrie. Deze gebieden zouden geschikt zijn vanwege de rijkheid aan bos, wat voor nodige schaduw zorgt. Telers van de cacao bonen zouden meer zekerheid hebben wat betreft inkomsten omdat hun cacaobonen langer opgeslagen kunnen worden. Zo zal hun oogst niet verloren hoeven gaan maar altijd Paramaribo kunnen bereiken, om vervolgens verhandeld te kunnen worden. De minister verwacht dat na het aanplanten van de cacaozaden, die afkomstig zijn uit Equatoriaal Guinea en Ecuador, na drie jaar geoogst kan worden. Dit zou op korte termijn financiële voordelen voor de overheid betekenen. In totaal zou de minister 5000 hectare aan cacao willen planten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Suriname

Verdachte in 6 kilo drugszaak komt vrij

Geplaatst

op

By

Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft maandag de detentie van de verdachte Bert C. op verzoek van zijn advocaat, Aryan Ramlakhan, opgeheven.

In deze zaak was Bert samen met Natony W. en Ray S. aangehouden. Zij worden allen verdacht van overtreding van de Wet op Verdovende Midden. In oktober 2018 werd een inval gepleegd in de woning van Natony. De sterke arm trof in de slaapkamer van deze verdachte bijkans 6 kilo marihuana aan. In verband met het onderzoek werden de verdachte en zijn vriendin aangehouden.

Bij de politie hebben zij namen genoemd van 2 andere verdachten. In verband met het onderzoek heeft de rechter de vriendin van Natony als getuige gehoord. Zij was in deze zaak gedurende een maand ingesloten. Zij had de verdachte Bert niet vaak gezien. Zij en haar partner Natony hebben een meubelzaak. Zij had de verdachte Bert enkele keren daar gezien. Hij zou een bestelling hebben geplaatst. De verdachte Ray was wel vaker thuis bij haar geweest. Volgens Natony heeft Ray hem de drugs verstrekt. Tot 3 keren toe heeft Natony drugs van Ray ontvangen. Hij kwam in contact met Ray door een vriend, Donovan. Natony was Donovan geld schuldig en moest hem betalen. Op die dag ontmoette hij Donovan in de bar, alwaar hij Ray voorstelde aan Natony. In ruil voor dat geld, welke Natony van Donovan had geleend, moest hij een pakket bezorgen voor iemand. De verdachte Ray bezorgde het pakket thuis bij Natony en deze is later weer opgehaald door iemand anders. Zodoende kwam hij in contact met de drugsdealers. De verdachte Natony blijft erbij dat hij de drugs van Ray heeft gehad en dat Bert niets afweet van deze drugszaak.

De rechter hoorde alle 3 verdachten beurtelings en het bleek dat het aandeel van Bert bijkans niets is geweest in deze zaak. De advocaat deed daarbij een verzoek om Bert in vrijheid te willen stellen. De magistraat ging mee met de raadsman en schorste de hechtenis van Bert op. De 2 andere verdachten, te weten Natony en Ray, blijven in arrest. Op 8 april wordt de behandeling voortgezet.

Lees verder

Meest gelezen