Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Algoe heeft plannen voor cacao- en kokosindustrie

Geplaatst

op

Afgelopen week wisten wij al te melden dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Viserij denkt dat de agrarische sector Suriname uit de crisis kan helpen. Nu ziet Algoe ook voordelen in de cacao- en kokosindustrie. 

De minister wil projecten opzetten die landbouwers motiveren om cacao- en kokosgewassen te gaan planten. Ook zal er een bedrijf worden opgezet om de producten op te kopen voor de export naar andere landen. De minister wil hiermee de productie en werkgelegenheid binnen Suriname stimuleren. Minister Algoe zegt dat de afzet gegarandeerd is omdat er altijd vraag is naar cacao en kokos producten. De prijs voor deze producten is op de internationale markt ook stabiel en de handel hierin zou een goede meerwaarde voor de Surinaamse economie kunnen betekenen.

De Surinaamse overheid heeft voor de investering in beiden industrieën een bedrag van 1,2 miljard Surinaamse dollar vrijgemaakt. Algoe zegt dat dit een globaal bedrag is en dat de  kans groot is dat het kostenplaatje lager uitvalt. Hij laat weten dat dit geld afkomstig is uit een lening. Het budget waar nu mee gestart word is een investering in de toekomst. Als het project volgens plan verloopt dan zou de overheid binnen zeven jaar veel geld kunnen verdienen aan de cacao- en kokosproductie. Volgens Algoe is de lening die hiervoor nodig is een nodige investering. “Wanneer je geld leent als overheid is het niet de bedoeling dat je het geld gebruikt voor consumptie of alleen voor voedsel.” Volgens hem is het de bedoeling dat er ook geïnvesteerd wordt in duurzame projecten, zodat de economie jarenlang in stand kan blijven. “Het is een goed project waarmee we goed kunnen verdienen.”

De minister laat weten dat hij denkt dat de districten Coronie, Nickerie, Saramacca en Commewijne vanwege de grondstructuur goed zijn voor de aanplant van kokos. Daar hoeft dan verder niet zoveel geïnvesteerd te worden in de aanplant en verzorging omdat de kokosplanten vanzelf groeien. De districten Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en delen van Commewijne zouden volgens de minister goed zijn voor de cacao-industrie. Deze gebieden zouden geschikt zijn vanwege de rijkheid aan bos, wat voor nodige schaduw zorgt. Telers van de cacao bonen zouden meer zekerheid hebben wat betreft inkomsten omdat hun cacaobonen langer opgeslagen kunnen worden. Zo zal hun oogst niet verloren hoeven gaan maar altijd Paramaribo kunnen bereiken, om vervolgens verhandeld te kunnen worden. De minister verwacht dat na het aanplanten van de cacaozaden, die afkomstig zijn uit Equatoriaal Guinea en Ecuador, na drie jaar geoogst kan worden. Dit zou op korte termijn financiële voordelen voor de overheid betekenen. In totaal zou de minister 5000 hectare aan cacao willen planten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Suriname

Video report: Oogstfeest Curacao

Geplaatst

op

By

In deze periode wordt er een wandelloop in de vorm van wandelmars gehouden in Curacao. Het gaat bij deze om een loop met verschillende groepen die de oogstfeest vieren. Volgens Deborah Lantveld uit Suriname die reeds 2 jaar in Curacao woont is deze loop al seen dank voor de kostbare gronden daar men flink heeft kunnen oogsten. Deborah die deel uitmaakt van de groep genaamd  Sembrado Di Speranza met als leidster Chisje de Wind geeft aan dat men in de maand januari gepland had. Het gaat onder andere om mais,  batata dushi( zoete ardapel), bonchi kunuku.

Lees verder

Meest gelezen