Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Algoe heeft plannen voor cacao- en kokosindustrie

Geplaatst

op

door

Afgelopen week wisten wij al te melden dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Viserij denkt dat de agrarische sector Suriname uit de crisis kan helpen. Nu ziet Algoe ook voordelen in de cacao- en kokosindustrie. 

De minister wil projecten opzetten die landbouwers motiveren om cacao- en kokosgewassen te gaan planten. Ook zal er een bedrijf worden opgezet om de producten op te kopen voor de export naar andere landen. De minister wil hiermee de productie en werkgelegenheid binnen Suriname stimuleren. Minister Algoe zegt dat de afzet gegarandeerd is omdat er altijd vraag is naar cacao en kokos producten. De prijs voor deze producten is op de internationale markt ook stabiel en de handel hierin zou een goede meerwaarde voor de Surinaamse economie kunnen betekenen.

De Surinaamse overheid heeft voor de investering in beiden industrieën een bedrag van 1,2 miljard Surinaamse dollar vrijgemaakt. Algoe zegt dat dit een globaal bedrag is en dat de  kans groot is dat het kostenplaatje lager uitvalt. Hij laat weten dat dit geld afkomstig is uit een lening. Het budget waar nu mee gestart word is een investering in de toekomst. Als het project volgens plan verloopt dan zou de overheid binnen zeven jaar veel geld kunnen verdienen aan de cacao- en kokosproductie. Volgens Algoe is de lening die hiervoor nodig is een nodige investering. “Wanneer je geld leent als overheid is het niet de bedoeling dat je het geld gebruikt voor consumptie of alleen voor voedsel.” Volgens hem is het de bedoeling dat er ook geïnvesteerd wordt in duurzame projecten, zodat de economie jarenlang in stand kan blijven. “Het is een goed project waarmee we goed kunnen verdienen.”

De minister laat weten dat hij denkt dat de districten Coronie, Nickerie, Saramacca en Commewijne vanwege de grondstructuur goed zijn voor de aanplant van kokos. Daar hoeft dan verder niet zoveel geïnvesteerd te worden in de aanplant en verzorging omdat de kokosplanten vanzelf groeien. De districten Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en delen van Commewijne zouden volgens de minister goed zijn voor de cacao-industrie. Deze gebieden zouden geschikt zijn vanwege de rijkheid aan bos, wat voor nodige schaduw zorgt. Telers van de cacao bonen zouden meer zekerheid hebben wat betreft inkomsten omdat hun cacaobonen langer opgeslagen kunnen worden. Zo zal hun oogst niet verloren hoeven gaan maar altijd Paramaribo kunnen bereiken, om vervolgens verhandeld te kunnen worden. De minister verwacht dat na het aanplanten van de cacaozaden, die afkomstig zijn uit Equatoriaal Guinea en Ecuador, na drie jaar geoogst kan worden. Dit zou op korte termijn financiële voordelen voor de overheid betekenen. In totaal zou de minister 5000 hectare aan cacao willen planten.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X