Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Minister Achaibersing over unificatie wisselkoers

Geplaatst

op

Achaibersingh Suriname

Minister Armand Achaibersing van Financiën zegt in gesprek met de Communicatiedienst Suriname, dat de regering er alles aan doet om het effect van de recente unificatie van de wisselkoers op de economie tot een minimum te beperken.

De Minister legde uit waarom het bijstellen van de Centrale Bank koers noodzakelijk was. “US dollars zijn niet meer beschikbaar tegen een koers van 7,52” zei hij. Het komt er op neer dat niemand schaarse US dollars aan de Centrale Bank zal verkopen  tegen die koers. Verder geeft hij aan dat de koersunificatie nodig is om de economie in Suriname te stabiliseren.

Volgens de Minister zal de koersunificatie weinig effect hebben op de prijzen van basis- en essentiële goederen omdat die al geprijsd zijn op basis van een koers van 14/15 en ook invoerrechten vrij worden geïmporteerd. Als er toch prijsaanpassingen op deze goederen plaats vinden  zal het niet boven de 8 procent uitkomen.

Verder legde hij uit waarom de koersunificatie wel effect zal hebben op de brandstofprijzen. De import van benzine geschiedde tot voor kort nog op basis van de oude wisselkoers van SRD 7.52,-. De importeurs van brandstof kunnen de Amerikaanse dollars niet meer tegen SRD 7.52,- krijgen, om de importen van benzine te financieren. De import van brandstof zal geschieden op basis van de geünificeerde koers van SRD 14.30,-

De regering Santokhi-Brunswijk heeft vanwege bovenstaande besloten en in de Nationale Assemblee bekendgemaakt de Algemene Kinderbijslag, de Algemene Oudedagsvoorziening, de Bijstand voor mensen met een beperking en Zwakke huishoudens ingaande november 2020 te verhogen. Dit is het Sociaal Vangnet ter bescherming van de zwakkeren in de samenleving.   – culturu.com

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen