dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
0
(0)

Minister Achaibersing belooft prijsverlaging basisgoederen

lees ook ...

TCT and lodge owners Boven Suriname discuss approach to tour...

Tuesday in Atjoni, Minister Albert Jubithana of Transport, Communication and Tourism (TCT) was present at a meeting between DC Ndepe 'Frits' Dinge and a number of lodge proprietors. The parties have d...

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zegt dat de prijzen van basisgoederen binnenkort verlaagd worden. Dit is onderdeel van een serie aan maatregelen die de regering neemt voor het gezond maken van de Surinaamse economie. Het stabiliseren en verlagen van de wisselkoers voor de US dollar zal hierbij cruciaal zijn.

Hiertoe begint de regering de volgende week met de heropstart van de geldtransporten. Tegelijkertijd zijn er andere maatregelen in uitvoering om de rust op de valutamarkt structureel te herstellen, geeft minister Achaibersing aan. Met de prijsverlaging van de basisgoederen hoopt de regering het in gang gezette herstel- en stabilisatieproces  tastbaar te maken voor de bevolking.

De regering zal de importeurs van basisgoederen US-dollars beschikbaar stellen tegen een koers van SRD 14.29. Dit gebeurt echter pas nadat hun goederen in Suriname zijn aangekomen en ingeklaard. Op deze wijze wordt voorkomen dat de valuta voor andere doeleinden worden gebruikt.

Op donderdag 7 januari bespraken minister Armand Achaibersing en collega Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie de prijsverlagingsmaatregel door met vertegenwoordigers van de importeurs, winkeliers en consumentengroepen. Alle partijen gaven aan dit initiatief van de regering te ondersteunen.

De nieuwe lijst met verlaagde basisgoederen wordt op korte termijn bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat die wordt uitgebreid met meer gebruiksartikelen. Importeurs worden voortaan verplicht hun maximumprijzen te publiceren en erop toe te zien dat deze door de wederverkopers worden nageleefd. De controle op de prijzen zal streng zijn en het ministerie van EZ zal de gerichte controles uitvoeren.

Ondanks deze maatregelen blijft het volgens beide ministers belangrijk dat de concurrentiepositie van de lokale producenten versterkt wordt. Consumenten zullen ook worden gestimuleerd zo veel als mogelijk Surinaamse producten te kopen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Achaibersing belooft prijsverlaging basisgoederen