zaterdag 1 april 2023
30.2 C
Paramaribo
10.6 C
Amsterdam
5
(1)

Minister Abiamofo: “Yu a no skowtu, no go prei skowtu”

lees ook ...

Afdeling Bijenteelt LVV verzorgd in Coronie training voor im...

In het district Coronie is er op vrijdag 24 maart jongstleden voor zevenendertig imkers uit Coronie en Nickerie, een training over Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) verzorgd. De training ...

Minister David Abiamofo, van Justitie en Politie (Juspol) ad-interim, heeft zaterdag de launch van de uitbreiding van de preventieve surveillances, in het kader van het Criminaliteitsurgentieplan gedaan. Twee particuliere beveiligingsbedrijven te weten Professional Private Security NV en Inproser NV zullen assistentie verlenen.

Met het besef dat veiligheid begint met integriteit, vertrouwen en betrouwbaarheid, heeft het ministerie na onderzoek en screening en vooruitlopend op de wettelijke regulering van deze sector, gekozen voor deze twee bedrijven. Volgens minister Abiamofo volgt de regering met grote bezorgdheid de situatie met betrekking tot de criminaliteit in het land. Daarom is er een serie aan maatregelen afgekondigd welke thans in uitvoering zijn.

Naast de reguliere basis-politiezorg welke in goede handen is van het Korps Politie Suriname (KPS), heeft de regering gemeend een Criminaliteitsurgentieplan te lanceren. Dit plan moet een ondersteunende werking hebben naar het korps en tevens meer mogelijkheden bieden om het veiligheidsgevoel van de burger naar een hoger niveau te tillen.

Het plan bestaat uit een preventief- en een repressief deel. Ten aanzien van het preventieve deel is opdracht gegeven in het hele land over te gaan tot verhoging van de surveillances, waardoor de zichtbaarheid van de politie en het overheidsgezag leidend moet zijn. Dit zal moeten resulteren in vertrouwen bij de burger en aspirant criminelen tot andere gedachten te brengen.

“De regering erkent de moeilijke omstandigheden waaronder het KPS haar politietaak uitvoert. Wij zijn het korps zeer erkentelijk voor hun niet aflatende inzet en geven u de garantie dat continu gewerkt wordt aan het realiseren van de zo noodzakelijke middelen welke voor een richtige politietaak nodig zijn”, haalde de minister aan.

De bestaande verhoogde surveillances in Groot-Paramaribo worden met deze launch verder uitgebreid. De uitbreiding houdt in verruiming van het verzorgingsgebied en uitbreiding van de deelnemende partners. Het KPS is verantwoordelijk voor de uitvoering van het criminaliteitsurgentieplan, en wordt sedert januari van dit jaar daarbij geassisteerd door het Nationaal Leger, de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) en de Veiligheidsdienst van de Centrale Bank van Suriname.

De verhoogde surveillances moeten een preventieve werking hebben. De particuliere beveiligingsbedrijven zullen onder gezag van de politie opereren en hebben op de eerste plaats een signaleringsfunctie. Zij signaleren en rapporteren aan de politie die dan de nodige maatregelen treft.

Minister Abiamofo die de groep de moed insprak om de veilheid te helpen garanderen, benadrukte: “ Yu a no skowtu, no go prei skowtu. Uw aanwezigheid moet preventief zijn, u moet signaleren en rapporteren. Uiteraard mag u bij heterdaad ook aanhouden.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinister Abiamofo: "Yu a no skowtu, no go prei skowtu"