maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
3
(3)

Minimumuurloon in Suriname vastgesteld op SRD 20

lees ook ...

Vanaf 1 juni 2022 is het minimumuurloon in Suriname vastgesteld op SRD 20. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J) is ingenomen met het feit, dat de regeringsraad dit besluit heeft genomen. De minister benadrukt, dat er in de afgelopen drie weken meerdere malen overleg is gevoerd met werkgevers en vakbonden om uit de impasse te geraken, waarin de discussie over het minimumuurloon was komen te verkeren.

Over de constructieve houding van de sociale partners om tot een oplossing te geraken is minister Mac Andrew zeer tevreden. Er is volgens hem weer bewezen dat dialoog en samenwerking noodzakelijk zijn om de ontwikkelingsproblematiek in Suriname aan te pakken. De minister geeft aan, dat president Chandrikapersad Santokhi dit woensdag ook heeft benadrukt in de regeringsraad en ministers heeft opgeroepen om in dialoog te blijven met de vakbeweging.

Mac Andrew benadrukt, dat de regeringsraad terdege kennis heeft genomen van het resultaat van het overleg in de afgelopen drie weken, namelijk om:

Per 1 juni het algemeen minimumuurloon te stellen op SRD 20,00;
Voor de periode 1 juni 2022 tot 31 december 2022 het minimumuurloon voor de sectoren thuiszorg en beveiliging te stellen op SRD 15,49 conform het advies van de Nationale Loonraad. Binnen zes maanden moet de wildgroei in de beveiligingssector worden gereguleerd met inachtneming van de vigerende arbeidswetgeving.
Minister Mac Andrew benadrukt, dat de regeringsraad zich volkomen bewust was van het feit, dat de AW en J-minister gebonden is aan het advies van de Nationale Loonraad, dat eerder in het jaar omstandig was besproken door de Raad.

Minister Mac Andrew zegt, dat met name de werkgevers hadden gepleit voor een lager minimumuurloon voor de sectoren thuiszorg en beveiliging.

De minister geeft aan, dat middels een beschikking conform artikel 3 lid 1 van de Wet Minimumloon het minimumuurloon per 1 juni 2022 vastgesteld zal worden op SRD. 20,00. De bewindsman geeft eveneens aan, dat het termijn van de Nationale Loonraad is verlengd, zodat dit belangrijk orgaan door kan gaan met haar activiteiten, inclusief de bepaling van het minimum uurloon voor 2023. de AW en J-topman benadrukt, dat zowel werkgevers als vakbeweging hun leden in de Nationale Loonraad hebben vervangen en dat de beschikkingen hiervoor heden (2 juni) getekend zullen worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinimumuurloon in Suriname vastgesteld op SRD 20