woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
3
(2)

Minimumloon meer dan 75% omhoog; Fasten your seatbelts

lees ook ...

Verkiezingen 2025: voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor de verkiezingen van 25 mei 2025 zijn in volle gang en de spanning begint toe te nemen. Politieke partijen die de afgelopen tijd nauwelijks van zich lieten horen, komen nu in de...

Er komt weer een nieuw algemeen minimumloon in Suriname, bij gebrek aan mogelijkheden de prijzen te weerhouden te stijgen. De Nationale Loonraad (NLR) bracht op woensdag 01 februari advies uit aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken voor de vaststelling van het nieuwe minimumloon dat op 01 februari 2023 moet ingaan.

Het nieuwe uurloon zal tussen SRD 35 en SRD 38,50 per uur liggen. Het advies is voor de minister bindend, maar voor het vaststellen en afkondigen van het nieuw algemeen minimumloon heeft de minister de goedkeuring nodig van de Raad van Ministers (RvM).

Aangezien het nieuw algemeen minimumloon per 01 februari moet ingaan, heeft de minister de Loonraad te kennen gegeven het advies zo gauw mogelijk onder de aandacht te brengen van de RvM die de bevoegdheid heeft om naar zijn inzichten het advies aan te passen als voorwaarden voor de goedkeuring. Het is niet vanzelfsprekend dat de RvM akkoord dient te gaan met het advies van de Loonraad.

Het advies van de Loonraad is tot stand gekomen na overleg met belanghebbenden, waarbij zowel sociale als economische indicatoren in gelijke mate in acht worden genomen. Zodra de minister de goedkeuring krijgt van de Raad van Ministers, zal hij het nieuwe algemeen minimumloon bij beschikking vaststellen en bekendmaken. Het huidige algemeen minimumloon is vanaf 01 juni 2022 vastgesteld op SRD 20,00.

Na het nieuwe uurloon zullen de prijzen van van alles en nog wat gaan stijgen, omdat alle ondernemingen aan werknemers die het minimumloon verdienden, meer dan 75 procent daarvan, er bovenop moeten gaan betalen. Ook veel werknemers die meer dan het minimumloon verdienden, zullen nu meer moeten krijgen, omdat hun loon nog onder het nieuwe minimum lag. De kosten van de ondernemingen worden veel  hoger dan voorheen. ‘So, fasten your seatbelts!’

Het devies is dus om met je eerstvolgende (verhoogde) salaris alle belangrijke zaken inclusief voedsel dat niet aan bederf onderhevig is in te slaan voor korte of langere tijd, alvorens de prijzen van goederen met het minimumloon mee de lucht in gaan en de loonsverhoging op een luchtspiegeling lijkt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMinimumloon meer dan 75% omhoog; Fasten your seatbelts