zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(1)

Miljoenen voor onderzoek in de wetenschap

lees ook ...

Elfde Bouw- en Woningbeurs

Dit jaar doen ook buitenlandse bedrijven mee aan de elfde editie van de Bouw en Woningbeurs in ons land. De algemene uitnodiging voor participatie is gestuurd naar bedrijven die “iets te maken” hebben...

Grote onderzoekprojecten worden gefinancierd voor de periode van vijf jaar. De staat heeft hiervoor 160,5 miljoen euro apart gezet. Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit bekendgemaakt. Tien jaar geleden is de staat begonnen met dit Zwaartekrachtprogramma. Goedgekeurde projecten krijgen de helft van het geld, en worden na vijf jaar  geëvalueerd voordat zij het tweede deel van het geld ontvangen.

Het Institute for Chemical Neuroscience(iCNS) die onderzoek doet naar de hersenen van psychiatrische patiënten is in aanmerking gekomen voor 23 miloen euro.De Hersenbank. De Universiteit van leiden en hoogleraar  Paul Lucassen zijn betrokken bij dit project. “We gaan gebruikmaken van het echte menselijke hersenweefsel, wat verzameld is door de Nederlandse Hersenbank de afgelopen jaren.” Ook artificiële intelligentie (AI) zal hierbij worden ingezet. Men verwacht grote vorderingen te maken tijdens dit onderzoek.

“We hopen met deze moderne technieken ook in groter detail te begrijpen wat er nou precies verandert en wat er ten grondslag ligt van symptomen van verschillende hersenziektes. Het zal even duren, maar het zou wel fijn zijn om beter te begrijpen wat er gebeurt in de hersenen van psychiatrische patiënten.”

Verder kwamen in aanmerking projecten om blindheid te voorkomen en onderzoek naar problemen rondom cybersecurity.

Volgens Dijkgraaf zorgen deze investeringen ervoor dat Nederland bij de wereldtop blijft. “Dat levert niet alleen belangrijke nieuwe inzichten op, maar verstevigt ook de kracht van onze economie. En het brengt innovaties met zich mee waar we allemaal van profiteren.”

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMiljoenen voor onderzoek in de wetenschap