Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Militair aangehouden die oproept tot protest tegen de nog geen 2 maanden zittende regering

Geplaatst

op

Fayadon N

Donderdag werd de militair G. door de Militaire-Politie(MP) aangehouden en na overleg met de auditeur-militair in verzekering gesteld. De militair G, administrator van een Facebook groep, riep de samenleving op voor een protestactie tegen de nog geen twee maanden aanzittende regering Santokhi-Brunswijk

In de Facebook groep schreef de militair dat de samenleving massaal moet opkomen tegen het wanbeleid van de zittende regering. Hij moedigde de samenleving aan om op 23 september 2020 om 10.00 uur op straat te komen. Vorige week werd er aangifte gedaan tegen de militair van wie de naam niet openbaar is gemaakt. Militair G. is afgelopen donderdag aangehouden en in verzekering gesteld.                                    

De Facebook oproep van de militair G in de FB groep ‘Faya-don Weer Ding Sking’, is hier onder overgenomen van Facebook.

 “SURINAME BIJ DEZE ROEP IK EEN IEDER OP OM WOESDAG.23-09-2020 TIJD:10:00 SMORGENS OM OP STRAAT TE KOME MOND EN NEUS KAP MEE NEMEN MENSEN BE SAVE NIEMAND GAAT AAN HET WERK DIE DAG IK ROEP ALLE BONDEN OP VOOR ONDERSTEUNING VERZAMELPLAATS ONAFHANKELIJKPLIJN TE WATERKAN DEZE GASTEN HEBBEN HET VOLK GEPAKT MET VALSE VOOR WENSEN JE ZOU ONS UIT DE CRISES HALEN MAAR NU ZIJN WE DIEPER IN BINNEN EEN MAAND HEBBEN ZE TWEE LENINGEN GEDAAN ZE HEBBEN 6.MILJARD.$OF€ GEKREGEN VOOR COVID-19 DAN NOG ZEGGEN ZE HET VOLK DAT ER GEEN GELD IS CHAN ZEM VROUW GAAT 7.SALARIESEN KRIJGEN EN WIJ BLIJVEN PINAREN. BOUTA HAD ZE DING MAAR ELK MAAND WERD ER VOOR ONS GESTORT DEZE REGERING WEET NIET ALS ZE EINDSEPTEMBER VOOR LANTIE MANG GAAN STORTEN WEG MET DEZE REGERING IE BO SETING TOG DA NO JEE KLAGE HEER DEY TAK MONY NO DE VOOR DAT JE DAAR WAS GAAN ZITTEN WIEST JE AL DAT ER GEEN GELD IS TOG JE ZIJ DING KOELIE AB A MONY DA ZIJ DE JEE TIK OE NIE MONY WAAROM ZET CHAN EN BRAVO HUN GELD NIET IN DE STAATSKAST ZE HEBBEN TOG ZOVEEL GELD BRAVO ZIJ WO KIES LOCASIONG NU GAAT KINDERBIJSLAG WEER NA 3.SRD MENSEN KOMEN JULLIE WOENSDAG 23-09-2020 MAZAAL OP NO SO WO DEDE DJA ALLES GAAT OMHOOG GAAN WEG MET CHAN KOM OP SURINAME.”

Aldus Faya-don Weer Ding Sking

culturu.com

14 Reacties
14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rama
zondag 13 september 2020 00:10

Die analfabete en leugenachtige paarse rat mag lekker gaan brommen achter de tralies.
Als militair heb je het wettig gekozen bevoegd gezag te respecteren punt uit.
Het is duidelijk dat de volksvijandige en criminele paarse bende er alles aan doet om te saboteren en te ondermijnen. Regering van SU in ‘s landsbeland treedt daartegen keihard op.

stanley westerborg
zondag 13 september 2020 01:06

verward??

Boy
zondag 13 september 2020 05:56

Deze gek is een boutis. Onder santoki zal het veel beter gaan hij is militair niet geschoold zeker. In 2 maanden moet shantoki toveren? Die is gek. In corona tijd bij. Sluit hem op. Bouterse heeft 10 jaren gehad is hem niet gelukt corruptie te bestrijden. Het arme volk lijd en het land is vernietigd. Criminaliteitscijfers hoger dan ooit. Na 10 jaar moet je kunnen i zien .onder Bouterse durfden hij niet zo openlijk op fb te schrijven. Nu 2 maanden shantoki die zoveel te regelen heeft dan doet hij zn mond open.. om op straat te gaan. wat een… Lees verder »

Racist smoes
zondag 13 september 2020 06:31

Het is niet netjes om hem op te sluiten.

Hij schijnt behoorlijk in de problemen te zitten (financieel).
Niet iedere Surinamer heeft neveninkomsten.

Niet iedereen is professor.

Hij heeft zo te zien niks met paars te maken.
Die man leeft zijn leven en komt niet uit met z’n inkomsten.

Hij begrijpt gewoon niet hoe lang de regering nodig heeft om te stabiliseren.

De President moest zijn vrijheid gelasten.

Hij heeft voorlichting nodig geen hechtenis.

Dit is gewoon geen eerlijke zaak.
Iemand in nood op laten sluiten.
No Mang.

Oma lotje
zondag 13 september 2020 07:12

Kan je de wet? Oproepen tot haat of samenscholing. Tegen een regering die net is komen kijken. ???. Al heeft hij honger dan zegt hij zijn baas van defensie.honger. meer salaris ik kom niet uit met me soldij. Had maar een vak geleerd. Als deze regering een jaar zit dan wil ik ook resultaten zien

Zwartje
zondag 13 september 2020 08:09

Het is een gekke ongeschoolde idioot die in opdracht van heeft geschreven. Hij is de functie van militair niet waard. Opsluiten!!! Oproerkraaier. Die koelies hebben geld volgens deze idioot. Koelies stoppen iets in de grond die groeit zodat ze altijd wat te eten hebben. Koelies sparen voor slechtere tijden. Koelies staan erop dat hun kinderen studeren. Altijd vooruitstrevend. Daar staat de VHP ook voor. Vooruitstrevende Partij!!!

Baijo
zondag 13 september 2020 10:26

Klopt koelies eten sardien. Maar sparen hun geld. Wie heeft de mooiste huizen. Geld handel. Koelies. Denk na leer je kinderen iets te doen dan komen ze er wel.

Sammy
zondag 13 september 2020 19:28

Wordt Suriname bedreigt door andere mogendheid nee . Hebben we een leger nodig nee.Surinaamse leger stelt nul komma nul voor .Het volk intimideren en opjutten daar zijn ze goed voor .Suriname staat op de wereld ranglijst als militaire mogendheid op de laagste plek na Buthan Er zijn heel veel landen in de wereld die geen leger kunnen permitteren en om ook andere redenen denk aan coup gevaar allianties hebben afgesloten met andere landen voor bescherming.Het leger afbouwen het is een geldverslindend werkverschaffing instituut.Ze kunnen alleen hun eigen volk moorden ik ben mooi wana niet vergeten

Dolf
zondag 13 september 2020 21:44

Ja om maar te zien hoe de democratie bij deze parasieten wordt beleefd als bouta dat toen had gedaan hadden
ze hun kkr uitgekotst over de democratie in het land

Bad boy
maandag 14 september 2020 00:16

Nou alleen maar de zinspeling van deze man laat zien dat het aan ontwikkeling scholing bij hem niet heel veel is gebeurd.

Hunvrey
maandag 14 september 2020 05:46

Gelukkig dat die ongeschoolde gast is opgesloten, want de vorige regering steelt alle geld om ndp te verrijken en nu moeten wij de schulden betalen, dus is goed om rommel op te ruimen, vandaar de speech ” hoop dat het volk slapeloze nachten krijgt en tralala” van die idioot. Hoop zeer dat ie doodgaat, dan hoeft hij zijn 20 jrn cel niet te brommen.

Muis
maandag 14 september 2020 08:59

Zo dat hoeft ook weer niet. De dood . Maar gelukkig is hij opgepakt. Militair moet luisteren naar zijn president niet tegenspreken. Is zij opperbevelhebber.

Kwamina
maandag 14 september 2020 11:13

Bestaat er ineens geen vrijheid van meningsuiting meer?
Die publieke vrouw (matoera) vond dat een ieder , haar /zijn mening mocht uiten tegen de vorige regering en dat niemand opgepakt mocht worden.
Maar nu het gaat over de dictator (wolf) in een democratisch jasje mag niemand zijn/ haar mening of ongenoegen ventileren.

Sonny
maandag 14 september 2020 12:04

Een militair mag dat zeker niet is geen burger. Mag nietAdvertentie

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Toerisme Suriname krijgt duwtje in de rug

Geplaatst

op

Think Tourism

Een van de mogelijkheden voor Suriname om aan meer verdiensten te komen is het toerisme. Het is een  arbeidsintensieve sector en kan als zodanig een grote bijdrage leveren bij het scheppen van  werkgelegenheid. Ook heeft het raakvlakken met vrijwel alle andere sectoren.  Deze sector staat nu weliswaar onder druk door de covid-19 pandemie, maar met wat aanpassingen en het volgen van het opgestelde protocol, moet het mogelijk zijn weer inkomen te genereren en banen veilig te stellen. Dit gaf President Santokhi gisteren aan in de Jaarrede.

Het staatshoofd benadrukte dat toerisme de op drie na grootste industrie in de wereldeconomie is.  Daarbij moeten wij  de bereikbaarheid van Suriname in de gaten houden zoals bijvoorbeeld de luchtvaart. De President zei dat uitbreiding van vliegroutes en samenwerking  met luchtvaartmaatschappijen en frequenties op routes met een open mind bekeken worden. De President wil dat Suriname verder gepositioneerd  moet worden als de natuur- en cultuurbestemming van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika

Via de Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) zullen opleidingen en trainingen verder gestalte krijgen   Dit zal uiteindelijk nieuwe banen opleveren. Bij  het ontwikkelen van het toerisme zal de werkgelegenheid ook een push krijgen.  –  culturu.com

Lees verder

Meest gelezen