zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
0
(0)

Milieuraamwet wordt herzien

lees ook ...

Chinees oliepalmproject stopt en Indiaas oliepalmproject kri...

China Zhong Heng Tai (CZHT) heeft zich jaren niet gestoord aan de afspraken met Suriname. Dit bracht president Chandrikapersad Santokhi naar voren tijdens een persconferentie. Het bedrijf dat zogenaam...

De Surinaamse milieuraamwet zal worden herzien vanwege technische noodzakelijkheden. Deze Raamwet die reeds in 2002 was voorbereid zal naar hedendaagse eisen worden aangepast door de werkgroep die op 16 januari door minister Tjong- Ahin van Ruimtelijke Ordening en  Milieu werd samengesteld. Interessant is aan te tekenen dat dezelfde leden die in 2002 bij herziening van de milieuraamwet betrokken waren hierin zitting hebben. De werkgroep wordt voorgezeten door Mr. Nancy del Prado.

De wet wordt herzien omdat er naar zeggen van Minister Tjong-Ahin wat mazen in de wet zijn met betrekking tot de verantwoordingsplicht. De positie van de Nationale Milieu Autoriteit, die vroeger ressorteerde onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, moet volgens de minister opnieuw bekeken worden. Minister Tjong- Ahin is van mening dat een autoriteit een beperkte verantwoordingsplicht heeft.  “Het kan niet zo zijn dat de minister inhoudelijk verantwoording moet afleggen aan het parlement. Dan heb je een autoriteit die de verantwoordelijkheid niet heeft. We gaan daarin verandering moeten brengen.”

Minister Tjong A Hing merkte op dat de leden van de commissie allemaal betrokken zijn geweest bij het tot stand komen van de Milieu Raamwet. De bewindsman gelooft dan ook dat er binnen niet al te lange tijd een voorstel komt. Vanwege het feit dat er geen ingrijpende wijzigingen in de wet zullen worden aangebracht hoopt hij dat er binnen zeer korte termijn advies wordt uitgebracht. De minister wil na de voorgestelde wijzigingen met stakeholders van gedachten wisselen, draagvlak creëren voor de herziene wet en die daarna ter goedkeuring aan bieden aan het parlement.

De bewindsman zei niet te twijfelen aan de kundigheid van de werkgroep en dat na dit traject ook de Milieu Autoriteit openbaar kan worden. Commissievoorzitter Del Prado wees erop dat de werkgroep bestaat uit vier juristen die nauw betrokken waren bij de historische ontwikkeling van de wet vanaf 2002. “We kennen de ins and outs en zullen zeker binnen niet al te lange tijd met een voorstel komen”. In de commissie hebben verder zitting Yvette Pengel-Patterzon, Gina Griffith en Jeffery Joemmanbaks.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMilieuraamwet wordt herzien