‘Landgenoten vandaag is het precies vijftig jaar geleden, dat in Stockholm, Zweden de wereldmilieudag werd geproclammeerd op de eerste milieu conferentie. Deze dag zou elk jaar op vijf juni worden herdacht. Deze dag is uitgegroeid tot één van de grootste platforms voor de bewustwording van het milieu. Het doel van de dag is om aandacht te vragen voor onze relatie met de natuur, omdat het steeds duidelijker werd dat onze groeiende drang naar materiele rijkdom, gemak en macht, steeds meer ten koste gaat van de omgeving waarin we leven.
Het thema van dit jaar is hetzelfde als die van vijftig jaar geleden:’only one earth’. Het herrinnert ons eraan dat we niet erg ver zijn opgeschoten met de doelstellingen die wij toen hebben gesteld. Een bedroevend vooruitzicht, want als deze trend blijft, dan is er weinig hoop voor de doelstellingen die wij hebben gesteld voor 2050. Klagen helpt niet. De vraag is wat wij zelf bij kunnen dragen om in harmonie te leven met de natuur en te voorkomen dat ons milieu ten onder gaat.Suriname is een gezegend land, maar wij zien ook bedreigingen die maken dat de zegeningen die wij tot nu toe hebben vernietigt worden.
De honger naar goud, maakt dat wij onze culturele gewoonten vergeten en het bos vernietigen door kwikvervuiling en onverantwoorde ontbossing. Onze landbouw producten die de trots waren van onze diaspora, worden roekeloos bespoten en wij negeren de langzame zelfvernietiging van ons volk. We zijn allen trots op onze’nieuwe’ tweedehandse autos die afgedankt zijn door milieubewuste landen en hier een nieuw leven vinden. In de laatste vijftig jaar zijn we verslaafd geraakt aan water in een petfles die wij na gebruik roekeloos om ons heen gooienen, maar wij staan verbaasd als alle lozingen na een regenbui verstoppen. Wat kunnen wij doen?
We kunnen allen helpen door onze familie, vrienden en buren op het belang te wijzen van een beter milieu. Sommigen van ons zijn nog niet zo ver om de werkelijke dreiging in te zien. De bedrijven in Suriname roep ik op om aandacht te besteden aan bde schade die u brengt aan ons milieu, Wat doet u met uw afval? Hoeveel uitstoot produceert uw bedrijf? Draagt u bij aan luchtvervuiling en hoeveel lawaai komt voort uit uw bedrijfsvoering?
Opvoeders en onderwijsgevenden, schenk aandacht aan de vorming van uw pupillen en maak ze bewust van het feit dat hun toekomst in gevaar komt als we niets doen. Stilstaan is geen optie, ook met betrekking tot milieuvervuiling niet. Aan jongeren wil ik ook vragen om actie te ondernemen en hun eigen toekomst veilig te stellen. Gebruik je Youtube, Facebook of Tiktok accounts om aandacht te schenken aan de vele milieufilmpjes. Laat je informeren en kies voor een duurzame, groene toekomst. Wij van het ministerie staan altijd open om u waar mogelijk bij te staan. Wij wensen jullie een bezinningsvolle milieudag toe.’