woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Mijlpaal: Begrotingstekort Suriname slechts 4,3%

lees ook ...

Overige goudzoekers Matawai hebben weinig van de regering ge...

De gouddelvers die zich bevinden in het Matawai-gebied te Kamp 21 Pasi, hebben vandaag aan Sun meegedeeld, dat zij in de zoektocht naar slachtoffers, weinig van de overheid hebben gemerkt. Zij hebben ...

Op maandag 25 september 2023 keurde de Regeringsraad de begroting voor 2024 goed en besprak de jaarrede. Opmerkelijk is de spectaculaire vermindering van het begrotingstekort van 19% in 2020 tot slechts 4,3%. Deze prestatie, slechts 1% boven de internationale norm, wordt beschouwd als een mijlpaal voor de huidige regering. De snelle afname van het begrotingstekort heeft diepgaande gevolgen voor de Surinaamse samenleving.

Allereerst zal het een gunstige invloed hebben op de economische groei van het land in het komende jaar. Bovendien wordt verwacht dat de inflatie zal dalen naar 20%, een opmerkelijke verbetering ten opzichte van het percentage van 65% drie jaar geleden.

Tijdens de vergadering maakte de minister van Financiën en Planning bekend dat Suriname de review van september heeft gehaald en 53 miljoen US-dollar aan financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal ontvangen. Van dit bedrag zal 28 miljoen US-dollar worden besteed aan begrotingssteun, terwijl het resterende bedrag in overleg met de minister van Financiën en Planning zal worden toegewezen aan andere essentiële projecten ter ondersteuning van de nationale ontwikkeling. Het IMF prees de stabiliteit en vastberadenheid van de Surinaamse regering om economische hervormingen door te voeren, in tegenstelling tot sommige andere landen waar vergelijkbare programma’s zijn mislukt.

Tijdens de vergadering werd ook gesproken over een ontmoeting met de vakbonden C-47 en COL, die een ultimatum aan de regering hadden gesteld met betrekking tot de uitvoering van de btw. De regering zal samenwerken met de vakbonden om een werkbare oplossing te vinden.

Na de vergadering sprak president Chandrikapersad Santokhi de leiders van de coalitie toe en spoorde hen aan om vastberaden te blijven in hun inspanningen om het land te leiden. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen de regering, de samenleving en de private sector om de reeds behaalde resultaten te laten zegevieren boven negativiteit en een veelbelovende toekomst voor de samenleving te verzekeren.

Deze historische prestatie in begrotingsdiscipline markeert een keerpunt voor Suriname en belooft welvaart voor alle Surinamers. De regering blijft toegewijd aan economische stabiliteit en groei.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMijlpaal: Begrotingstekort Suriname slechts 4,3%