dinsdag 3 oktober 2023
27.2 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Migratiestromen moeten in goede banen worden geleid

lees ook ...

Het effect van plastic op het milieu

Plastic is geen natuurlijk product, dat niet afbreekt in het milieu. Het maakt niet alleen een vuilnisbelt van kusten in de wereld, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verst...

Minister Steven Mac Andrew heeft tijdens een ontmoeting met een delegatie van ‘the International Organization for Migration (IOM)’, de nadruk gelegd op het in goede banen leiden van migratie stromen naar Suriname die naar zijn zeggen heel divers zijn en een gezamenlijke aanpak vereisen om zaken in goede banen te leiden, daar Suriname met unieke migratie stromen en uitdagingen kampt.

De delegatie van het IOM, onder leiding van Jan Wegdam, Team leader Migration Management bij het IOM Suriname, vindt het belangrijk dat Suriname de kansen ziet die migratie met zich meebrengt, maar ook de complicaties kent. De ontmoeting vond plaats op vrijdag 08 september 2023 op het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken(AWJ)

Minister Steven Mac Andrew is zich bewust van de steeds toenemende migratie stromen naar Suriname en de onregelmatigheden die daarbij plaatsvinden. Hij sprak van personen die legaal maar ook illegaal het land binnen komen en hier te werk gesteld met alle gevolgen van dien. Mac Andrew heeft een uitgesproken visie over migranten op de arbeidsmarkt en twijfelt er niet aan dat het migratie vraagstuk een gezamenlijke aanpak behoeft.

Hij pleegde daarom ook de nodige inspanningen om personen binnen AWJ de nodige kennis over arbeidsmigratie te laten opdoen om onregelmatigheden binnen de arbeidsmarkt te kunnen herkennen. Volgens de bewindsman ligt de focus op beleidsgebied meer op arbeidsrechten, maar ook de bescherming van migranten op de arbeidsmarkt. Hij ziet een samenwerking met het IOM als een positieve ontwikkeling om het migratie vraagstuk beter onder controle te krijgen.

Vanuit het ministerie, met name de Stichting Productieve Werk Eenheden(SPWE), en het onderdirectoraat Arbeidsmarkt, worden inductie cursussen verzorgd aan vreemdelingen voor wie een werkvergunning wordt aangevraagd. De focus van de inductie cursus is primair om vreemdelingen te helpen hun weg te vinden in geval zij worden geconfronteerd met misstanden.

Bij de Directe Bemiddeling van de Arbeidsmarkt kunnen werkzoekenden worden gelinkt aan vacatures. De SPWE en het onderdirectoraat Arbeidsmarkt van AWJ zijn binnen dit geheel niet weg te denken, vandaar ook de aanwezigheid van Etienne Etman, directeur SPWE en Naomi Esajas- Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt, die ook hun visie met betrekking tot een bevorderend migratiebeleid hebben kenbaar gemaakt.

Het IOM Suriname is van mening dat er eveneens aandacht moet worden besteed aan mentale gezondheid, mentale begeleiding en psychosociale zorg aan migranten die vanuit verschillende landen naar Suriname migreren. Het IOM erkent dat het migratievraagstuk niet moet worden onderschat, gezien het feit dat in het afgelopen decennium migratiestromen in het Caribisch gebied aanzienlijk zijn veranderd. Daarom is een goed overzicht op de integratie van migranten in het algemeen noodzakelijk om te weten in welke sectoren zij precies zitten en waar zij onder gebukt gaan.

Het ontwikkelen van een nationale migratie strategie voor migratie, waarbij de doelen en prioriteiten met betrekking tot het migratiebeleid worden vastgelegd vindt het IOM noodzakelijk. Partijen zullen met elkaar in contact blijven en bekijken een mogelijke samenwerking.

De delegatie van het IOM bestond uit Jan Wegdam, Joeri Arion en Ruth Barron.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMigratiestromen moeten in goede banen worden geleid