woensdag 21 februari 2024
28 C
Paramaribo
9.6 C
Amsterdam
0
(0)

Migranten hebben de cursus Basis taalkennis doorlopen

lees ook ...

15-jarige Chenequa Blomhof ontvangt gulle donaties voor kuns...

Het geld voor de beenprothese van Chenequa Blomhof, het 15-jarige slachtoffer van een verkeersongeval dat zes maanden geleden haar rechterbeen kostte, is binnen. Blomhof was dringend op zoek naar fina...

Negen migrantenarbeiders hebben met succes de test Basis taalkennis en Samenleving doorlopen en hebben daarvoor op 24 mei elk een certificaat in ontvangst mogen nemen uit handen van minister Steven Mac Andrew van  het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken.

De test werd afgenomen door de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE)  Voorafgaande aan de test zijn de vreemdelingen getraind door de stichting. De groep heeft de inburgeringscursus gevolgd in de periode 11 april tot en met 4 mei 2022.

In zijn felicitatieboodschap sprak minister Mac Andrew de hoop uit dat deze training, afgezien van  de inburgering, een meerwaarde zal betekenen voor de vreemdeling bij het het hebben van een loopbaan of het maken van carrière binnen het bedrijf waarin ze werken. Hij attendeerde hen niet te aarzelen om te kloppen op de deur van de overheid, zodra ze bij het uitoefen van hun werk geconfronteerd raken met onrecht, uitbuiting, misbruik en dwangarbeid.

De bewindsman kon hen hierop wijzen omdat de vreemdelingen tijdens de training wegwijs zijn gemaakt in de overheidsadministratie en de dienstverlening vanuit de overheid. Zo weten ze nu de weg te vinden naar de Arbeidsinspectie, de afdeling Werkvergunning Vreemdelingen, de Politie en de afdeling Vreemdelingenzaken.

Het behaalde certificaat is een vereiste voor de vreemdeling als die zich begeeft op de arbeidsmarkt. Deze vereiste vloeit voort uit de Wet Werkvergunning Vreemdelingen. Dit komt erop neer dat bij de aanvraag van een werkvergunning de vreemdeling het certificaat mede dient in te dienen, naast alle andere vereisten die de wet voorschrijft.

De bedoeling hiervan is dat de vreemdeling die in ons land wenst te werken een beetje Nederlands en Sranan moeten kunnen spreken. Ook moet hij/zij weten hoe de samenleving in elkaar zit, wat zijn/haar voornaamste rechten en plichten zijn en bij welke overheidsinstanties er kan worden aangeklopt als er hulp of assistentie nodig is.

Hierdoor zal de vreemdeling beter kunnen meedoen in het arbeidsproces, maar is deze vooral weerbaar gemaakt tegen eventuele wantoestanden op de werkvloer. De SPWE zal zich nu voorbereiden op de volgende groep van vreemdelingen die in ons land wenst te werken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMigranten hebben de cursus Basis taalkennis doorlopen