dinsdag 30 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
4
(3)

Midweek voor Lock down weekend, deel 1

lees ook ...

Suriname viert Memorial Day, eert helden uit de USA!

Memorial Day is een federale feestdag in de Verenigde Staten voor het eren en rouwen van de Amerikaanse militairen die het leven hebben gelaten tijdens hun dienst in de strijdkrachten. Memorial Day, o...

Midweek voor het total lock down weekend is er niet veel fraais te melden over politiek Suriname. Het enige wat Sranan Peyri nog een beetje kan opluchten is onze satirische pijlen te richten op zij die dat verdienen. Bijna iedereen wordt wrevelig van de doordeweekse 8 uur lock down, het beëindigen van alle sportactiviteiten ook de individuele. Met handel en wandel zo beperkt, moet men zich inhouden om niet in wraken te vervallen.

De Volksgezondheidsmini-ster, een uitstekend arts hoor ik van alle kanten, komt zeer betrokken en ijverig over als het Covid 19 bestrijding betreft. Maar onze Bollywood ster, is als manager van onze Volksgezondheid falend , in zijn communicatie vaak blunderend. Vorige week vrijdag een weekendlock down bekend maken nog geen 12 uur voor de zaterdag dat het zou beginnen, en zes uur ervoor deze beslissing teruggedraaid. Als hij gelijktijdig alle tyoeries had gehoord die om deze beslissingen op zijn naam zijn gemaakt was onze Mini -Ster nu tenminste tijdelijk doof. “Minister Ramadhin lijkt de kluts helemaal kwijt”, kopt de Ware Tijd maandag 12 april terecht. Want in wat mogelijk de derde Covidgolf is verlaat onze Bollywoodkapitein het schip, om tien dagen met zijn vrouw en zoon in Miami te vertoeven. Een keuze waarvoor ik ook respect heb, maar beter blijf je dan geen minister hoor.

Onduidelijk is deze week of de niet-essentiële winkels wel of niet mogen openen, dus gaan ze toch maar open, of half open, soms dicht. De marktverkopers staan dicht opeen gepakt tegen de voormuur van hun overdekte, gesloten markt in de open lucht en de brandende zon, afgewisseld met korte regenbuien voor de Centrale markt, Brunsi woyo, Kwakoe woyo. Zij verkleinen zo het risico op Corona besmetting voor de klant en vergroten hun eigen gezondheidsrisico. Op maandag gingen de scholen na de Paasvakantie toch maar niet open, de bussen rijden wel met covidmaatregelen en het dodental is met twee erbij opgelopen tot 184 personen. Veel Covid besmettingen een week geleden, 54, toen weer dagelijks gemiddeld 10 en gisteren weer opeens 47.

Hoewel begrijpelijk vanwege stijgende Covidcijfers en het voorkomen van nieuwe, besmettelijkere Braziliaanse, Zuid Afrikaanse en weet ik veel wat voor Covid 19 varianten meer in Su, toont het VHP beleid staaltjes paniekvoetbal die hun weerga niet kennen. En dat brengt geen overwinning maar achteruitgang met zich mee. Ook te merken aan de koers die bij de cambio’s vandaag srd 18.80 voor 1 euro was en op de straat zelfs srd 19.30 . En dat is moordend voor de al verarmde samenleving, killing voor kleine zefstandigen, die hosselen, voor ambtenaren tot middelgrote ondernemers, hier bedrijven met  tientallen personeelsleden, zij bloeden langzaam dood. Maar de ministers en assembleeleden hebben hun salarissen verhoogd, ook ontvangen een aantal hoog geplaatste functionarissen sinds kort vervoerstoelage van 750 srd per dag , hetzelfde bedrag dat per maand als AOV, Algemene Ouderdoms Voorziening, aan 60 plussers wordt uitbetaald.

Niemand kan de Surinaamse leiders van dit moment iets anders dan een dikke onvoldoende geven. Het is een tijd van wereldwijde crisis, een pandemie. Een economisch zo zwak maar door olievondsten hoopvol land als Su vraagt sterke en eerlijke leiders, goede samenwerking in de coalitie, inspirerend en voorbeeldig leiderschap. Wat we zien is nepotisme (regelarij) corruptie en slechte gezondheids-voorbeelden van alle coalitieleden, President en Vice President incluis, behalve minister Bollywood dan, dat moet gezegd worden, die zich hebben schuldig gemaakt aan drukke tuinfeesten organiseren, zoals iedereen kon volgen op Facebook, zonder de Corona-voorschriften in acht te nemen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMidweek voor Lock down weekend, deel 1