zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
4
(2)

Meteorologische dienst Suriname begint met weersverwachtingen

lees ook ...

Gratis hulp bij belastingaangifte gedurende april

Gedurende de maand april worden belastingplichtigen kosteloos geholpen bij het invullen van hun aangiftebiljetten voor inkomsten- en vermogensbelasting. Dit initiatief staat bekend als de Self Assesse...

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS)  is gestart met dagelijkse publicaties van weersverwachtingen via de Facebookpagina van OW en De Boodschap van de Communicatie Dienst Suriname (CDS). MDS-Hoofd Radjkoemar Nanda zei desgevraagd dat het dagelijks brengen van weerberichten van groot belang is voor de totale gemeenschap.

Volgens de klimaatclassificatie van Koppen heeft Suriname een tropische regenwoud klimaat, waarbij er sprake is van 04 seizoenen: de kleine en grote regentijd, de kleine en grote droge tijd.  Het klimaat van de afgelopen 30 tot 50 jaren laat zien dat het weerpatroon in zekere mate veranderd. Er is verandering in het weer. Opvallend is dat gedurende de afgelopen 30 jaren, er een toename is in de frequentie van intensieve neerslag, zware onweersactiviteiten, harde tot stormachtige windsnelheden en overstromingen, maar ook droogte.

Het weer boven ons gebied krijgt naast de invloeden van de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ), vaak te maken met actieve storingen die zich boven West-Afrika ontwikkelen en die over ons gebied langsgaan of het kunnen ook uitlopers zijn van een weersysteem vanuit het zuidelijk- halfrond.  Bij actieve storingen valt er veel meer neerslag dan normaal. Zo kan binnen een uur 40 tot 60 mm neerslag vallen. Niet alle gebieden kunnen deze hoeveelheid aan water verwerken, vandaar dat plaatsen onder water lopen.

Onder normale omstandigheden zou klimatologisch de maand februari behoren tot de kleine droge tijd, dus minder neerslag.  Ook dit jaar hebben we weer te maken met het fenomeen La Ñina, dat ontstaat in het tropische deel van de Stille Oceaan, maar het weerpatroon wereldwijd beïnvloedt. Zo zorgt dit verschijnsel ook dat er relatief meer neerslag valt dan normaal en dat vooral de kleine droge tijd kort duurt of eventueel wegvalt. Deze situatie geldt op dit moment ook voor het noordelijk- en noordoostelijk deel van Zuid-Amerika.

Op dit moment bevindt de ITCZ zich boven ons gebied en het meest actief boven Zuid-Suriname. De hoogte storingen (vanuit het noordelijk – en zuidelijk halfrond) die de afgelopen dagen het weer boven ons gebied beïnvloedden, zijn langzaam naar het oosten verplaatst. Karakteristiek gedurende deze periode van het jaar is de sterke noordoostpassaat (winderige situatie).

MDS-hoofd Nanda benadrukt dat de meetinstrumenten (manueel en automatisch), verspreid over het heel land zijn geïnstalleerd (het kustgebied en het binnenland). Het komt ook voor dat er elders harder heeft geregend dan bij de meetpunten. In deze is de feedback van de samenleving heel belangrijk. Er zijn enkele manuele bemande stations, waar het weer per uur wordt geobserveerd en alles in codevorm naar de internationale databanken wordt verzonden ter informatie. Weerselementen zoals de wind, windsnelheid, luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, zicht, de hoogte en type bewolking zijn de parameters die worden gemeten/geobserveerd.

Wanneer er significante weersomstandigheden worden verwacht, wordt dit middels een weerbericht in code, zowel lokaal als internationaal zo snel mogelijk verzonden, omdat dit van eminent belang is voor het vliegverkeer, maar ook voor de scheepvaart. Voor de luchtverkeersleiding wordt routinematig of op aanvraag een trend forecast voor de komende 2 uren voorspelt t.b.v. de luchtvaart.

De Meteorologische Dienst Suriname is bezig hard te werken aan de frequente publicatie van weersverwachtingen en hoopt zo de burger te kunnen voorzien van de weersvoorspellingen die zij dagelijks via de data ontvangen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeteorologische dienst Suriname begint met weersverwachtingen