donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Meteo- en Waterloopkundige dienst in een nieuw pand

lees ook ...

Ook ABOP’ers hebben recht op een perceel

Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de huidige regering in het afgelopen jaar meer dan 25.000 grondpapieren uitgereikt. Hij maakte duidelijk dat zijn partijgenoten, net als alle andere Surina...

De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de Waterloopkundige Dienst Suriname (WLA) van het ministerie van Openbare Werken worden gehuisvest in een nieuw pand. De opening van de nieuwe werkruimte vond op dinsdag 29 augustus 2023 plaats.

President Chandrikapersad Santokhi knipte het lint door. De ingebruikname ging gepaard met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Waterloopkundige Dienst Suriname, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

President Santokhi toonde zich ingenomen met deze ontwikkelingen. Hij zegt dat moderne faciliteiten en systemen van belang zijn om een bijdrage te leveren aan het produceren van klimaatdata en tevens in het helpen stabiliseren van klimaatverandering.

De regering heeft in haar beleid het behouden van de carbonnegatieve status van Suriname en zij zet zich tevens in voor het ontwikkelen van een strategie voor het verdienen aan carbon kredieten.

Het staatshoofd juicht het gebruikmaken van moderne technologie, om data te verzamelen voor lokaal en internationaal gebruik, toe. Daarnaast draagt hij samenwerking tussen de MDS en WLA met andere landen, lokale en internationale partners een warm hart toe.

Sergio Kadosoe, directeur Onderzoek en Dienstverlening, benadrukte dat de twee afdelingen een markante bijdrage leveren in klimatologische statistieken. Hij benadrukt dat met een goede huisvesting het werk nog beter gedaan kan worden en dat dit het personeel ook motiveert.

OW-minister Riad Nurmohamed liet de staat waarin de faciliteiten, waarin onder meer de verschillende meteodiensten zijn gehuisvest, de revue passeren. Hij zegt dat er in de afgelopen periode zwaar is geïnvesteerd. Het nieuwe pand was het meest belangrijkste voor de MDS en de WLA.

De samenwerking tussen WLA, AdeKUS en het KNMI behelst het opleiden en begeleiden van studenten. Het samenwerkingsdocument werd ondertekend door directeur Kadosoe, AdeKUS-bestuursvoorzitter Shanti Venetiaan als KNMI-functionaris Rubert Konijn. Prof. dr. Venetiaan zegt dat de universiteit het als haar taak ziet om een voortrekkersrol te vervullen bij het uitvoeren van onderzoek betreffende klimaatverandering.

Rubert Konijn roemde onder meer de samenwerking tussen het KNMI en de MDS; een samenwerking die volgend jaar 25 jaar bestaat. Hij gaf aan dat waarnemingen in Suriname zeldzaam en uniek zijn in de wereld. Het KNMI wil samen met de MDS verder optrekken in het opzetten van een early warning system.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeteo- en Waterloopkundige dienst in een nieuw pand