zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
0
(0)

Mentale gezondheid zorgwekkend

lees ook ...

Opening International Mall of Suriname groot succes met drie...

De International Mall of Suriname (IMS) is officieel geopend met een driedaags festival van 5 tot 7 juli, gevierd met muziek, eten, cultuur en entertainment aan de Ringweg Zuid. President Chandrikaper...

Mentale gezondheid is niet te onderschatten voor een gezonde samenleving. Ontwikkelingspsychologe Querida Lie Kwie Sjoe is op de hoogte van recente onderzoeken op dit gebied en gaf informatie hierover aan de samenleving in het tv-programma Magazine4 van 9 oktober jongstleden op kanaal 4. Elk vreemd gedrag van een kind is een onderzoek waard.

De psychologe verzorgt trainingen om de mentale gezondheid van de samenleving te helpen versterken. Zij geeft tips om met kinderen om te gaan. Lie Kwie Sjoe heeft een kwalitatief onderzoek gedaan onder de drie grote groepen in ons land nl. Hindoestanen, Javanen en Afro-Surinamers.

Javanen geven een nogal vrije opvoeding. Er is nauwelijks controle. Verwennen wordt vertaald als liefde. Soms maakt dat kinderen angstig, omdat zij geen richtlijnen hebben. We houden van jou. We gaan jou niet slaan. Straffen wordt vertaald als geen liefde.

Bij Hindoestanen worden vooral vrouwen geaccepteerd wanneer ze zijn getrouwd. Je hebt dan pas bewezen dat je een dochter waard ben. Je hebt een goed gedrag getoond, maagd gebleven, en een goede man gevonden. Jij hebt dus getoond waardig te zijn.

Bij de Afro-Surinamers kennen de kinderen, die in de stad zijn opgevoed hun vader wel. Zij die in het binnenland zijn opgevoed kennen hun vader over het algemeen niet. Er is over het algemeen een totalitaire opvoeding. Ik ben vader en je doet wat ik zeg. Ik ben moeder, dus ik bepaal.

De nieuwe generatie gaf bij alle groepen aan dat zij het anders willen doen. Zij willen praten met hun kinderen, en klaarstaan voor hen. Een opvoedkundig tik kan wel, met uitleg erbij. Dit geeft hoop.

Jammer genoeg zijn er nu veel scheidingen en co-parenting. De kinderen worden na de scheiding vaak samen opgevoed. Afspraken daarover moeten gemaakt worden ondanks de ex-partners eigenlijk geen contact meer willen met elkaar. Dit kan effect hebben op de opvoeding.

Het gebeurt vaker dat mensen door de economische situatie hun huur niet meer kunnen betalen, en teruggaan naar ouders of familie. Er komen meestal problemen, omdat er over het algemeen in dat ander huis, ook een ander hoofd is, alsook andere regels. Een situatie dus die heel veel stress creëert., en waar mensen moeten overleven.

De ouders van het kind en de gemeenschap waarin het opgroeit zijn belangrijk in de vorming van het kind. De Psychologe wees erop dat kinderen behoefte hebben aan liefde en veiligheid. Wanneer dit in orde is gaan zij presteren. Als dat niet het geval is krijgen kinderen psychosomatische klachten. Ziekten waarvan de oorzaken niet duidelijk zijn. Voorbeelden zijn hoofdpijn, braken etc. Deze kinderen kunnen ook op een verkeerde manier aandacht vragen of klappen dicht etc.

Bron: Ampies Broadcasting Corporation

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMentale gezondheid zorgwekkend