dinsdag 27 september 2022
33.4 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
5
(2)

Mensen met beperking vinden uitkering te weinig

lees ook ...

President Santokhi roept diaspora in VS op Suriname mede op ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft de Surinaamse diaspora in de Verenigde Staten van Amerika opgeroepen haar land van herkomst mede te helpen opbouwen. Het staatshoofd heeft de Surinamers overze...

De mensen die leven met een beperking vinden dat de financiële uitkering die zij maandelijks ontvangen niet voldoende is. Het bedrag is niet genoeg om in hun behoeften te voorzien. Het bedrag is in maart verhoogd van SRD 750 naar SRD 1750. Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi, zegt dat de doelgroep nu weer aan een verhoging toe is.

“Er is veel gebeurd op het prijzenfront waardoor de mensen niet uitkomen met bedrag. Als je het bedrag uitsmeert over de hele maand, dan wordt SRD 58 per dag uitgegeven. Echter geeft deze groep veel meer uit op dagbasis,” stelt Koendjbiharie. Aan de regering wordt gevraagd om naar deze groep uit te kijken. Voorgesteld wordt om de uitkering van SRD 1750 te verhogen naar SRD 4000.

In augustus 2017 heeft Koendjbiharie een conceptwet die de sociale uitkering van de doelgroep regelt aangeboden aan de toenmalige voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons. Bij het aantreden van het nieuwe parlement is de conceptwet weer gebracht onder de aandacht van de huidige voorzitter Marinus Bee. Volgens Koendjbiharie is er nog geen zicht op de behandeling van de wet.

Hij legt verder uit dat de mensen met een beperking een uitkering ontvangen, maar dat die niet is geregeld bij wet. Er is keer op keer gevraagd naar behandeling van deze wet, maar dat gebeurt niet.

Iedere persoon die leeft met een beperking ontvangt hetzelfde bedrag, maar de doelgroep is verdeeld in blinden, bedlegerigen en dubbel beperkten. Elke groep heeft zij eigen kosten, zegt hij. Als de wet is goedgekeurd zal alles geregeld zijn. Elke doelgroep zal dan op basis van beperking en behoeften een uitkering krijgen.

De conceptwet is gebaseerd op solidariteit, waarbij alle werkenden bijdragen aan de premie hoe gering dan ook en dat de regering aanvult. De wet heeft een goed raamwerk, maar zaken moeten nader bekeken worden. Na het reces zal het parlement de sociale wetten bekijken, zegt Nisha Jhakri, voorzitter van de vaste commissie Sociale Zaken en Volkshuisvesting in DNA. De wet mag niet discriminerend zijn naar de verschillende doelgroepen toe, vindt ze.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMensen met beperking vinden uitkering te weinig