donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

Mensen met beperking in Suriname moeten economisch zelfstandig worden

lees ook ...

Frangie onthult: overvloed aan valuta en handelsdynamiek in ...

Volgens Eblein Frangie, de directeur van Finabank, is er momenteel een overschot aan valuta op de markt. Hij legt uit dat de banken hun koersen baseren op de tarieven die worden vastgesteld door de Ce...

Het moet ook voor mensen met een beperking mogelijk zijn om economisch zelfstandig te zijn. Met het oog op het stimuleren van die zelfstandigheid, heeft de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) incentives gegeven aan een groep micro-ondernemers. Zij zijn getraind in basis-ondernemerschap in het kader van een Basic Needs Trust Fund (BNTF) project van de Caribbean Development Bank. De incentive is bedoeld om de groep een prikkel te geven om van start te gaan met hun onderneming of om het verder uit te bouwen.

In totaal zijn 18 personen met een beperking in aanmerking gekomen voor een incentive. Enkele van de incentives waren een snijmachine voor het maken van chips voor de producent/verkoper van chips, een kettingzaag voor de hovenier, en manicure-producten voor de trainee die een nail salon wenst te beginnen.
De SPWE heeft als werkarm van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, de taak om zelfredzaamheid en klein-ondernemerschap te stimuleren bij de beroepsbevolking, waardoor deze als zelfstandigen hun kost kunnen verdienen.

In 2018 was AW en J-minister Steven Mac Andrew als directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een van de initiatiefnemers voor de oprichting van de Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking en heeft hij ook jaren gefungeerd als voorzitter. Minister Mac Andrew benadrukte in een korte toespraak dat het economisch zelfstandig maken van mensen met een beperking bijdraagt aan de vermindering van armoede en sociale isolatie onder deze groep.

Benadrukt werd, dat dialoog, participatie, samenwerking en inclusiviteit zaken zijn, die hij altijd heeft gestimuleerd, omdat het kan leiden tot concrete resultaten. Het bewijs is wederom geleverd met de resultaten van het BNTF-project, welke kan bijdragen aan een situatie waarbij personen met een beperking niet meer onder het bestaansminimum hoeven te leven, maar integendeel zichzelf op diverse vlakken kunnen ontplooien.

De bewindsman gaf aan, dat het ministerie zich zal blijven inzetten om het motto van de Sustainable Development Goals (SDGs), namelijk “leave no one behind” hoog in zijn vaandel te behouden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMensen met beperking in Suriname moeten economisch zelfstandig worden