Met het schriftelijk ministerieel besluit van minister Albert Ramdhin van Bibis en foto’s van Mennonieten gezinnen op de Surinaamse luchthaven als bewijs is het wel duidelijk dat een groot gevaar in Suriname is binnengehaald.
Uit documentaires blijkt dat Mennonieten In Mexico, Belize, Argentinië, Bolivia, Paraguay, Peru en Columbia een spoor van vernietiging achterlaten in de natuur alsook verdrijving van inheemsen. De grootschalige landbouw en veeteelt van de Mennonieten brengt door mechanisch omploegen en gebruik van chemicaliën een permanente vergiftiging van de gevoelige bodem, het water, de bomen planten en dieren van het Amazone regenwoud.
Gevaren
Mennonieten hebben bij hun keus voor het bezitten van veel grond (om te beginnen 200.000 hectaren en meer) altijd gericht op -bijna- onbewoonde verre plaatsen in landen met corrupte regeringen. Allereerst sturen zij een afvaardiging van 6 oudere mannen om grote stukken verafgelegen bos te kopen.
Dan komen zij een zogenaamd pilot (=proef)project doen. In dit stadium zijn ze in Suriname, volgens minister Ramdhin komen er 50 gezinnen dus ongeveer 200 personen naar Suriname. Dat zouden dan heel jonge gezinnen moeten zijn, wat niet klopt. Mennonieten hebben 8 tot 10 kinderen per gezin, dus er zullen zeker 400 Mennonieten mannen, vrouwen en kinderen komen naar Suriname.
Sluipende aankomst Suriname
Op onze lucht haven zijn een maand weken geleden groepen van tientallen witte jonge mannen gesignaleerd, als Mennonieten te herkennen aan hun uniforme ouderwetse kleding: donkerblauwe jeans of tuinbroeken met bretels als de kleding meer op het boerenwerk is afgestemd, werkschoenen, witte of donkergeruite hemden en rieten hoeden, die wij in Suriname Panamahoeden noemden. Ze komen sterk overeen in hun kleding en gebruiken met de Amish en hebben dezelfde oorsprong. De Amish dragen echter verplicht baarden en Mennonieten niet.
De rest van de Mennonieten gezinnen kwam afgelopen weken aan, op elke vlucht een kleine groepje van een dozijn. Jongens dragen dezelfde kleding als de mannen in klein formaat. Vouwen en meisjes hebben enkellange katoenen jurken aan met knopen op de rug, lange mouwen, hooggesloten en bijna dezelfde soort zonnehoed, echter met een breed lint erover. Bij het dagelijks werk dragen zij een groot schort over hun lange rokken, in hun kerk bedekken vrouwen hun haar met zelfgemaakte mutsjes.
Apartheid levenswijze
Propaganda, met hele leugens en halve waarheden die in de Surinaamse pers verschijnen om de Menonieten positief af te schilderen, kan iedereen doorzien die gaat googlen op problemen met Menonieten. De bewering van ook minister Sewdien Landbouw, Veeteelt en Visserij dat Mennonieten een bijdrage zullen leveren aan voedselzekerheid in Suriname is een leugen.
Mennonieten zijn zelfvoorzienend door hun vaardigheid in het bouwen van hun huizen, het oppompen van water, landbouw en veeteelt. Zodra ze een flink stuk grond hebben kaalgekapt, bouwen ze hun huizen en beginnen grote arealen soja, mais en gras te planten voor vee, alles alleen voor eigen gebruik. Ze nemen nooit iemand in dienst en leren ook niemand iets van hun vaardigheid.
Alleen in grote staten in Amerika, als Pennsylvania hebben Mennonieten en Amish farmersmarkets waar ze hun fruit, varkens spek, ham, kippeneieren, melkprodukten, kaas, boter, en fruittaart (pie) verkopen. (Wordt vervolgd met geloof, taal, levenswijze van Mennonieten)
Foto: deel van een mennonietengezin in hun kerk