Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Memorandum of Understanding tussen Bouterse en Santokhi uitgelekt

Geplaatst

op

Img 7058

Er is een Memoranding of Understanding (MoU) uitgelekt die tussen Santokhi en Bouterse zou zijn gesloten, waarin een 9-tal punten zijn opgenomen voor een goede overgang. Het is bij ons niet bekend wie de MOU heeft laten uitlekken, maar naar alle waarschijnlijkheid is dat gedaan door de partij die zich benadeeld voelt.

De uitgelekte Memorandum of Understanding: Indachtig de uitslag van de algemene verkiezingen van 25 mei 2020, welke geresulteerd hebben in een coalitie van de VHP en de ABOP, ondersteund door de Nationale Partij Suriname (NPS) en Pertjajah Luhur (PL); uitgaande van de tot nu toe bestaande tradities en gewoonten terzake van overgang; rekening houdend met de afwezigheid van wetgeving en/of nadere regelgeving over de inrichting, rechten en plichten gedurende de overgang van de ene regering naar de andere, bewust zijnde van het belang van een ordelijke en vreedzame transitie; onderkennend dat het noodzakelijk is hier verder inhoud te geven; bevestigende dat de wil van het Surinaamse Volk na de algemene verkiezingen gerespecteerd en geaccepteerd dient te worden; onderschrijven en bevestigen de in aanhef van deze MoU genoemde politieke partijen het navolgende:

1. de buitengewone waarde en belang om het belang van Suriname en de Surinamers centraal te stellen in hun politieke stellingname en daaruit voortvloeiende acties;

2. de noodzaak om, in afwezigheid van wetgeving welke de transitie van de ene regering naar de andere regelt, de bereidheid te hebben om bewust en doelgericht met elkaar in de periode van overgang functionele gesprekken te voeren met het doel om de wisseling van regering zo ordelijk en vreedzaam te doen verlopen;

3. dat het mandaat van een uitgaande regering voor een nog vast te stellen periode voor de verkiezing zich beperkt tot het strict noodzakelijke, teneinde te voorkomen dat de daaropvolgende regering onnodig en oneigenlijk belast wordt;

4. het belang van, waar nodig, continuïteit van beleid, in lands belang, te faciliteren door middel van gezamenlijk optrekken op ministerieel niveau;

5. daar waar mogelijk, binnen het mogelijke, gebruik te maken van alle beschikbare krachten en expertise, ongeacht de politieke kleur van de dragers van die aangeboden capaciteit;

6. te voorkomen dat onnodige en onwettige heksenjacht wordt geopend op politiek andersdenkenden, dan wel voortvloeiende uit acties en beslissingen uit hoofde van hun publieke functie;

7. dat de ontstane penibele financieel-economische situatie noodzaakt tot een aanpassingsprogramma, met ondersteuning uit het binnen- en buitenland;

8. de noodzaak om een zo breed mogelijke draagvlak voor uitvoering van beleid en ontwikkelingsinitiatieven te creëren;

9. de ontwikkeling van noodzakelijke transitie wetgeving te bewerkstelligen en gezamenlijk aan de Nationale Assemblee voor verdere consideratie en goedkeuring aan te bieden, met duidelijke regelgeving, verwachtingen, faciliteiten en budget; en spreken de hoop en intentie uit de dialoog en het overleg, welke tot dusver nuttig is gebleken, voort te zetten middels regelmatige consultaties, in de verwachting dat alle partijen het algemeen Surinaams belang op democratische wijze wensen te dienen.

Tot zover de MOU. De NDP schijnt ontevreden te zijn over de huidige gang van zaken met name punt 5 en 6 die naar hun mening niet gevolgd wordt. Voor alle duidelijkheid moet hierbij aangetekend worden dat deze MOU die door Santhokhi en Bouterse zou zijn gesloten niet is ondertekend. – culturu.com

30 Reacties
30 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vijay
zaterdag 15 augustus 2020 18:21

Dit is een complete onzin. Fake nieuws. MOU uitgelekt. Publiceer een scan van de zg uitgelekte MOU waar beide partijen hebben getekend. Onzin.

Clasien
zaterdag 15 augustus 2020 19:37

Mensen toch waar zijn jullie mee bezig, doe gewoon het politieke werk of GUNNEN jullie hr,C SHANTOKI, R,BRUNSWIJK de kans om 5 jaar laten het SURINAME TE REGEREN AUB

Mongotapu
zaterdag 15 augustus 2020 20:04

Wie heeft het laten uitlekken. Kan best want veel mensen verlaten abob zoals de ondervoorzitter. Moet Nederland deze shantoki vertrouwen. . Ze plegen gewoon verraad . Ik vertrouw ze niet. Ndp mensen beginnen ABOP over te nemen. Wie kan wie vertrouwen in Suriname. Dat wat gelekt is graag kopie want iedereen lijkt onbetrouwbaar in de politiek.

Johan
zaterdag 15 augustus 2020 20:14

We willen Bouterse terug. NDP begint zijn mannetjes op de beste posten te zetten en wie kan dan tegen hem zijn Bouterse bepaald .

Rama
zondag 16 augustus 2020 00:46

De paarse rotbende heeft zich niet gehouden aan punt 3 dus liever houden ze hun smoel dicht.

Rama
zondag 16 augustus 2020 00:55

Dit is overigens oud nieuws want bij 1 v.d. persconferenties had Albert Ramdin al bevestigd dat er sprake was van een MOU tussen de ndp/outgoing regering en de incoming VHP en Abop regering. Die MOU ging over de transitieperiode met als doel een ordelijke machtsoverdracht. Hij had ook gezegd dat die MOU niet ondertekend was. Helaas luisteren heel wat Suri’s heel slecht.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Rama
Isdatzo
zondag 16 augustus 2020 11:49

Is nep nieuws. Ik zie duidelijk dat twee mensen samen zijn gebracht op de foto in Photoshop. Ik werk daar veel mee en ik zie het direct. Nep nieuws kan je zeggen, maar je kan ook zeggen leugens. Waarom staa er een sportveld met veel groen achter ? Dan kan je makkelijk de details die niet kloppen daarin weg werken. Je kan uit het gras onzichtbaar een stukje kopie maken en op een plak die je wil verbergen plakken. Je ziet er dan niets van. De punten die beschreven zijn is ook grote onzin. Er staat als je goed leest… Lees verder »

Isdatzo
zondag 16 augustus 2020 11:54

Ik vergeet nog te zeggen dat het witte gedeelte daar waar normaal gesproken handen gegeven worden is afgedekt met een witte plaat. Dat komt omdat je daar in de problemen komt om de twee fofo’s goed te laten passen.
En nog even iets, waar zijn de mond kapjes ? ha ha, beste foto shopper je moet wel goed op de details letten hoor, nu ga je al meteen de mist in.
En je verhaaltjes er onder, je zegt er helemaal niets, maar misschien dat de minder ontwikkelde onder ons al die woorden wel heel wat vinden.

Isdatzo
zondag 16 augustus 2020 12:02

Kijk nou eens, die Boefdraad is terug gekomen, nu durft hij wel opeens.

2BOUTERSE-EN-SANTOKI-1.jpg
Kwasi
zondag 16 augustus 2020 13:26

Juist opgemerkt dat dit oud nieuws is. De sensatie die zo een bericht oproept laat zien hoeveel wantrouwen er terecht is tegen die paarse bende. Dat men bang is dat ze via sluipwegen terug komen. Dat is goed. Wakker blijven en aan de bel blijven trekken. Aan de andere kant, de informatie wel goed bekijken voor te reageren want , het kan diezelfde paarse bende zijn die met fake berichten stookt in het vertrouwen van de bevolking in de nieuwe regering.

Isdatzo
zondag 16 augustus 2020 17:28

Even goed opletten mensen. De foto,s zijn vaak nep en de berichtgeving is om mensen rare dingen te laten denken. Dus geloof het nooit voordat het keihard bewezen is. De kranten schrijven ook gewoon wat ze horen . Die willen alleen maar tekst vullen ook op het internet. Maar ik lees zelden keiharde bewijzen. Denk ook goed na dat als je een foto ziet waar Shantoki Bouterse een hand geeft die niet zichtbaar omdat is omdat het in Photoshop niet lukte hebben ze er iets oberheem gezet. Dus gebruik je verstand en ga er van uit dat de NDP een… Lees verder »

Edward
zondag 16 augustus 2020 21:25

Willen jullie onze foto compielatie niet meer ongevraagd gebruiken. UNITEDNEWS

Mai tjo
zondag 16 augustus 2020 21:34

Bouterse de beste van de wereld.

Camjo
maandag 17 augustus 2020 02:41

” De NDP schijnt ontevreden te zijn over de huidige gang van zaken met name punt 5 en 6 die naar hun mening niet gevolgd wordt. ” De NDP is de grote verliezer van de gehouden verkiezingen op 25 mei van dit jaar. De NDP heeft dus na die terechte afstraffing niks te eisen van de terechte overwinnaars. Het getuigt van grenzeloze arrogantie en de van bij rovende veelvraten bekende brutaliteit, om zonder een greintje schaamte eisen bij de overwinnende partij te stellen, over hoe de “overgave” zal plaatsvinden. Punt 5 van Bouterse’s MOU (memory of understanding) “daar waar mogelijk,… Lees verder »

Camjo
maandag 17 augustus 2020 02:45

Dus gewoon een brutale eis van Bouterse om NDP infiltranten in de VHP, ABOB, NPS, PL regering toe te laten en te gedogen. In gewoon Nederlands zegt Bouterse “wij gaan het beleid van de nieuwe coalitie van binnenuit infiltreren, saboteren en dat Santohki het spel maar mee moet spelen. Een arrogante eis die alleen uit de koker van een zichzelf overschattende kakkerlak kan komen. Punt 6 van Bouterse’s eis. “te voorkomen dat onnodige en onwettige heksenjacht wordt geopend op politiek andersdenkenden, dan wel voortvloeiende uit acties en beslissingen uit hoofde van hun publieke functie” In gewone mensen taal zegt Bouterse… Lees verder »

Camjo
maandag 17 augustus 2020 02:47

Dat zegt de man die alle wetten en ongeschreven regels omtrent beschaving, fatsoen en moraal de afgelopen tien jaar negeerde en vertrapte. Zelf kon Bouterse de ene keer dat hij zijn corrupte smoel in het parlement toonde uit zichzelf niks zinnigs zeggen, maar liet al zijn toespraken en antwoorden door zijn toenmalige kabinetschef opschrijven. Het ongeldig braaksel (MOU) die Bouterse gestoken in militair uniform, aan Santokhi gaf was ook door Eugène van der San in elkaar gezet. Voor wannabe sergeant, revo klootzak, commandant brombere Desiree B. is hij te dom voor zulke zaken. Desie ram jou zogenaamde MOU toch heel… Lees verder »

Zwartje
maandag 17 augustus 2020 07:18

@Johan. Spreek voor jezelf. Niet wij, maar jij wilt Bouta terug.

Pengel
maandag 17 augustus 2020 17:23

Waar rook is vuur denk hier aan en hoezo ,,ik werk met photoshop,, en zie dat het 2cfors bij elkaar zijn? De grootste achterlijke en kind van 2 kan zien dat het om 2 aparte foto s zijn .natuurlijk is er geen foto van de 2 als her om een super discrete ontmoeting ging…time will tell vergeet niet santokhi kan nu de boel niet sussen…binnen abop..en als er een breuk komt is de weg kort naar bouterse dat is politiek en orde op zaken stellen in het belang van het volk!!

fabeltjeskarant
maandag 17 augustus 2020 19:22

De Fabeltjes krant is weer begonnen. Het lijkt wel of er veel mensen zijn die Suriname geen goede toekomst gunnen. Er is niets uitgelekt, het enige waar uitlek vandaan kan komen zijn wat onbetrouwbare NDP-ers. Men probeert met leugens onrust te zaaien. Dat kan in een klein landje met zo weinig mensen makkelijk. De kranten schrijven hier ook gewoon alles zonder controle. Misschien wordt het een keer tijd dat de kranten gedwongen worden te rectificeren daar waar ze weer klakkeloos van alles de wereld in helpen en waar niets van blijkt te kloppen. De media hier lijkt wel één grote… Lees verder »

Kwasi
maandag 17 augustus 2020 20:37

Er was geen MOU, maar een MVO (memorandum van OMKOPING) tussen VP en Paarse ratten 🤑🤑🤑

Harry
maandag 17 augustus 2020 20:40

Waar is hoefdraad we horen niets meer

Zwartje
dinsdag 18 augustus 2020 05:13

De grootste entiteit is Bouta en zijn paarse ratten aanhang.

Boekoe
dinsdag 18 augustus 2020 07:54

Meneer/mevrouw Zwartje wat bedoel je met dat Bouterse de grootste entiteit is?
De simpelste betekenis van het woord entiteit is “iets dat bestaat”.
Een hoopje poep is ook een entiteit?
Of bedoel je dat Bouterse de belichaming is van de grootste Surinaamse libba ooit?

Entiteit: zie woordenboek of vraag het aan Google.

Rachel
dinsdag 18 augustus 2020 08:19

Niet ondertekende MOU is niet rechtsgeldig. Dus ook van geen waarde.

Dominee
woensdag 19 augustus 2020 19:25

Hoe nu verder, mijn tijd is er bijna lijkt Bouterse te denken.
Zijn veerkracht is er uit, zijn dagen geteld en zijn ellende groot.

Dominee
woensdag 19 augustus 2020 19:27

Zal ik maar snel verdwijnen voor ik straks vast zit ?
Ik heb veel slechts gedaan en nu is het te laat.

ellendige mij.jpg
Frantz
donderdag 20 augustus 2020 17:02

Punt 5 t/m 9 heeft Chan nu al overtreden, ondertekend of niet. Gebrek aan bestuurlijke ervaring van Chan en zijn team wordt pijnlijk duidelijk. Ik twijfel niet aan de goede wil van de beste man, maar hij weet ook niet alles. Sommige NDP toppers werden meegezogen in het wanbeleid van de vorige regering, maar dat zegt niets over hun expertise. Sommige NDP toppers zouden onder een ander regime misschien kunnen excelleren, zodat de hele gemeenschap daar profijt van heeft. De echte NDP boeven zouden heel snel door de mand vallen. Chan moet ook beter gaan communiceren. Niet voor alles met… Lees verder »

Frantz
donderdag 20 augustus 2020 17:09

We zitten momenteel in een emotionele fase, maar we moeten het doel waarom we niet weer voor NDP hebben gekozen niet uit het oog verliezen. Het ga je goed Suriname ! God zij met je !

Mikel
vrijdag 21 augustus 2020 21:26

Lulkoek

Percy
zaterdag 22 augustus 2020 12:15

Wat is de bedoeling in ons land. Het lijken wel allemaal kinderen die leugen verspreiden. Ik vind deze krant Culturu wel erg ligtzinnig met de waarheid om gaan. Niet wordt gecontroleerd, alles wordt klakkeloos opgeschreven. Beseffen ze eigenlijk wel dat hun het zijn die de leugens door geven op internet ? Ze zijn ,makkelijk aante klagen en in andere landen zouden ze moeten rectificeren. Maar het schijn tin ons Suriname gewoon wild west te zijn al 10 jaar. Je doet maar wat je niet laten kan, en als je ergens een goede positie hebt ga je gewoon graaien zo lang… Lees verder »Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen