zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
4.1
(7)

Melissa moet uit RvC Staatsolie voor er gesproken wordt, aldus Hellings

lees ook ...

Achterstallige salarissen leerkrachten worden deze maand uit...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft vandaag de samenleving op de hoogte gebracht van recente ontwikkelingen met betrekking tot de salarisbetaling van een aantal leerkrac...

Raoul Hellings, hoofdinspecteur bij het KPS en Dave van Aerde, zoon van een vakbondsman die op Bouterse zijn 1982 lijstje heeft gestaan, zijn leiders van het volksprotest. Clifton Limburg nam een interview van hen af waar ook Alven Roosveld, de woordvoerder van de president en het tegenstribbelend assembleelid van de Abop, Edward Belfort, bij aanwezig waren. Zij sloegen de uitnodiging van President Santokhi om met een afvaardiging van de protesteerders te praten, af.

Hellings gaf aan dat de president nu niet in de positie is om de condities van het gesprek te bepalen. Zij geven aan dat de president voor de verkiezingen beloofd had geen friends and family aan te stellen en dat de First Lady niet veel macht zou hebben. Zij willen pas praten als bepaalde zaken recht zijn gezet. Deze zijn: Terugdraaien van de benoeming van de First Lady uit de Raad van commissarissen Staatsolie, terugdraaien van de benoeming van Leo Brunswijk en de minister van Financiën en Planning en de minister van Grondbeleid en bosbeheer moeten per direct op non-actief worden gesteld in het belang van het onderzoek dat is ingesteld naar hun deelname in corrupte zaken. Hierna pas kan er sprake zijn van een gesprek.

Hellings gaf ook aan dat deze zaken direct kunnen gebeuren, anders dan woordvoerder Roosveld deed blijken. Want, zei Hellings: toen de statuten van Staatsolie moesten worden gewijzigd zodat de First Lady daarin zitting kon nemen, is dat ook overnight gebeurd. Hierna kan het debat over andere zaken gevoerd worden. Maar ze willen het ook anders dan gewoon; zij willen het niet op het terrein van de president, maar op een nader te bepalen plaats en wel live, zodat de bevolking het kan volgen en er geen kavels of sommen geld aangeboden kunnen worden. Over de recu’s die zijn aangeboden bij de Centrale Bank en verzilvert zijn geworden, zei Woordvoerder Roosveld, dat het ministerie van Financien er misschien niets mee te maken had, maar dat de recu’s waarschijnlijk door criminelen buiten het ministerie zijn vervalst.

Van Aerde legde uit dat er bepaalde procedures te pas komen bij het verzilveren van recu’s. Je wacht ongeveer zes maanden voor je je jouw geld krijgt en het moet naar de Raad van Ministers gaan voor goedkeuring. In zo een geval kan er niet gezegd worden dat men niets af wist van die uitbetalingen omdat het om exorbitant hoge bedragen gaat van vele miljoenen. Van Aerde concludeert dat als de minister daar niet van op de hoogte is geweest, het wil zeggen dat hij een zwaar corrupt nest heeft binnen zijn organisatie waar hij niet van op de hoogte is. Hij is de verantwoordelijke persoon.

Hellings en van Aerde voegen er aan toe dat de minister dagelijks overzichten krijgt van de uitgaven die worden gedaan en vraagt zich af of er geen belletje is gaan rinkelen bij bedragen van 15 en 20 miljoen die hij zag langskomen. De bedragen die doorgaans langskomen zijn andere bedragen. Daar moesten er al ‘Red flags’ zijn geweest, geeft van Aerde aan. Er is meer dan voldoende grond om aan de minister te zeggen dat hij een pas op de plaats moet maken tot dat het onderzoek is afgerond en uit het onderzoek is gebleken dat hem geen schuld of opzet kan worden verweten. Hellings vond dat de eenvoud waarmee men ons op een dwaalspoor probeert te brengen, boekdelen spreekt.

Belfort zei dat als een dief een pot pindakaas, sardien en brood steelt, het volgens de normale procedure wordt afgehandeld, maar het megabedrag dat gestolen is van de Centrale Bank, wordt niet ernstig en met spoed afgehandeld. En dat is de druppel die de samenleving op straat heeft doen komen. Niet omdat er iemand vijftien jaar verkracht is, is dat ook normaal en acceptabel, gaf van Aerde aan als voorbeeld. Begin te doen wat het land vraagt, want je bent in dienst van het volk en niet omgekeerd. President Santokhi heeft het voorrecht om te bewijzen wat hij kan, maar hij maakt dezelfde fouten als de vorige regering.

Pakittow voegde zich speciaal om de heer Roosveld op wie hij goed is, aan bij het gesprek. Hij verweet de heer Roosveld, woordvoerder van de president die vroeger ook protesteerde tegen Bouterse, dat hij nu partijdig is en aan de kant van president Santokhi staat; dat hij niet eens kon zeggen: mensen jullie hebben gelijk of zoiets. Verder zei Pakittow: de president wil met ons in dialoog gaan, maar van alles wat wij op straat hebben gezegd, weet de president al dat het gebeurt. Hij haalde aan dat de minister dagelijks financiële overzichten krijgt. hij meende ook te weten dat de bedragen die men noemt niet kloppen. Men heeft het over 40 en 50 miljoen, terwijl wij allemaal weten dat het zeker tussen de 400 en 600 miljoen is. Zo zei hij.

Weet je hoeveel baby’s er op dit moment in ziekenhuizen doodgaan? De criminaliteit is nog nooit zo hoog geweest, stelde Pakitow, zelfs niet onder Bouterse. Hij gaf aan dat hij niet bij het interview kwam voor populariteit of aandacht, maar dat hij speciaal erbij is gekomen om Alven Roosveld te zeggen dat het niet goed gaat in Suriname. Alven weet van dichtbij wat er gaande is. Hij is niet dom, gaf Paki aan en ik ken hem als een integer persoon. Je bent dichtbij de politiek, maar ga niet in die sluis broer, zeei hij. Ik ben niet in de groep van van Aerde en Hellings en de heer Belfort, maar ben hen komen ondersteunen. Maar wanneer ik eraan kom, komt er een totale lamlegging.

Pakittow vervolgde: Ik moest een kaakoperatie doen, maar ik heb het gecanceld, maar Alven vanuit mijn hart, ik ga niet lang praten, maar die lamlegging komt eraan als de first Lady niet uit elke RVC gaat. Leo Brunswijk moet ook uit de RVC’s gaan, de wisselkoers moet naar beneden zoals jullie hebben beloofd toen NDP aan de macht was, de criminaliteit moet aangepakt worden. De dieven moeten worden opgesloten en de gestolen gelden moeten terug in kas broer, want ze gaan niet met arme mensen hun geld pronken alsof ze geld hebben, zei hij, terwijl Alven met aandacht door ziin telefoon scrolde. Persoonlijk weet Alven dat ik niets tegen hem heb, sprak Paki door. We kunnen tori praten of wat drinken. Ik wil zeggen, dat ik niet met de president in dialoog ga, omdat de president al weet wat er is gebeurt en wie de hoofdverantwoordelijke is van alles.

De nutsvoorzieningen en de brandstof gaan omhoog. Het is hetzelfde wat we hebben meegemaakt met de NDP. Wij waren samen op het onafhankelijkheidsplein tegen de NDP en tegen het IMF. Als wij IMF niet kunnen betalen wordt de stroomrekening SRD 6000 en 7000. Alvin, ga niet in zee met deze gasten, verzocht Pakittow, want wanneer ik op straat kom, komt er een lamlegging en ik zal niets willen horen. Hij bleek vergeten te zijn dat Alven Woordvoerder van de President is. Op Roosveld’s gezicht verscheen er even een scheef lachje.

Dave van Aerde  zegt ter afsluiting, dat de president nu met daden moet komen en niet met woorden. Het verschil is, zegt hij, dat zij niet politiek gelieerd zijn. Wanneer zij iets doen, wordt het gedaan om een bepaald eindresultaat te krijgen en niet om in een bepaalde stoel te blijven zitten. Hij zei verder dat hij hoopt dat men zal beginnen te begrijpen dat wanneer mensen die niet in de politiek zijn, zich beginnen te bemoeien met politiek, dat het een heel ander speelveld is. Want ik heb geen enkele aspiratie om een positie of vergunning te krijgen, gaf van Arde aan. Wij zijn zakelijk en willen gewoon dat bepaalde dingen gebeuren. Ik wil niet horen waarom iets niet kan, ik wil niet horen dat elk punt dat wij hebben aangehaald in principe goed is, maar niet uitgevoerd kan worden. Ik wil het niet horen, want wanneer iemand voor mij werkt en de regering werkt voor ons, want wij hebben ze daar gezet… wanneer iemand voor mij werkt en de man zegt dat hij dit en dat kan doen, wil ik later niet horen: dit of dat is de reden is geweest dat het niet is gelukt, anders ontsla ik je en neem ik gewoon iemand anders in dienst.

De regering wist van te voren dat de staat failliet was, dan moet je niet elke keer horen dat er geen geld is om iets te doen. Als ik een bedrijf overneem dat failliet is, dan heb ik al een financiering ergens genomen. En niet IMF, want dat heb je zelf bestreden. En de 04 miljard van de diaspora was een klinkklare leugen. Vraag desnoods om hulp, maar kom uit die ivoren toren. Maar ik blijf het zeggen Alven, dat je blij mag zijn dat ik en Hellings in de groep zitten en dat we de mensen bedaren. We hebben gewoon een oproep gedaan voor een protest en wij zien nu hoe boos het volk is. Wij hebben het geluk dat het volk ons het respect geeft dat wij de opstanden mogen leiden. Maar als ze zien dat wij geen resultaten boeken, gaat het zijn eigen leven beginnen te leiden. Neem het serieus dat de mensen echt boos zijn. Op dit moment lukt het nog om met ze te praten.

Belfort gaf aan dat hij volksvertegenwoordiger is en de regering moet controleren. hij zei  dat hij tig keren ook aan de president oplossingsmodellen heeft aangegeven ten aanzien van de verpleegsters in AZ, St Vincentius, het Wanicaziekenhuis en het Diaconessenhuis. Maar tot nu toe hebben ze hun Covidgelden niet gekregen. De rechters hun loon is fors omhoog gegaan, maar de verpleegsters en de politieagenten hun loon is niet omhoog gegaan. Overheids ambtenaren hebben 18 procent gekregen, maar de prijzen zijn veel meer gestegen dan 18 procent. Als ik de regering een cijfer moest geven, zou  dat cijfer uiterst links van nul zijn, zegt Belfort. Het volk heeft je gekozen en het volk kan je weer weghalen. Hij haalde als voorbeeld Sri Lanka aan. Alle geld en grond gaat naar de regering, zei hij.

Pakittow zei tot slot dat we wakker moeten worden. Wij hebben de punten aangegeven die opgelost moeten worden. Dialoog is niet nodig. Laten we niet naar kleur en ras kijken. tegen Alven zei hij: Alven probeer ook te kijken waar je je kan inzetten voor ons, want als je dit nu zo blijft aanpakken, hadden ze alle ramen ingeslagen, als wij niet tot hen hadden gesproken, daar bij de Centrale Bank. Doe je werk, maar ga niet in de zuiging van corruptie. Suriname eerst, dan de rest!

Alven Roosveld liet zijn welbespraaktheid zien en nodigde de protestleiders met ‘ala sakafasi’ uit, zoals hij het zei om aan de onderhandelingstafel te komen, daar er anarchie zou kunnen ontstaan door op andere manieren te handelen.   .

Raoul Hellings gaf mee dat de president en de regering tot nu toe weinig reden hebben gegeven om ze te vertrouwen, dus wij gaan morgen weer de straat op om te protesteren. Wij gaan morgen naar de raad van ministers om het protest kracht bij te zetten. Wanneer men aan de gestelde eisen tegemoet komt, zal daarná een ander model gehanteerd worden of dialoog. Hij gaf ook aan dat de regering niet aan de onderhandelingstafel wil gaan omdat ze dat zo graag willen, maar omdat zij niet weten wat zij anders zouden moeten doen.

 

Victoria sluisdom

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMelissa moet uit RvC Staatsolie voor er gesproken wordt, aldus Hellings