dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Meldpunt Informatie Anoniem moet leiden tot algemene veiligheid

lees ook ...

Surinam Airways breidt route netwerk uit naar Barbados en Gu...

Als onderdeel van het voortdurende herstel van Surinam Airways en de ambitie om het route netwerk verder uit te breiden, heeft een kleine delegatie van Surinam Airways afgelopen dinsdag een bezoek geb...

Het Meldpunt Informatie Anoniem (MIA) is maandag gelanceerd. Dit meldpunt is voor mensen, door mensen en om mensen. MIA is een initiatief van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De Surinaamse samenleving kan via dit netwerk anoniem informatie verschaffen over criminele activiteiten, misdaden of andere zaken die niet in de haak zijn. Het gaat er bij het meldpunt om dat anonimiteit in deze altijd centraal staat.

Op deze manier kan de gemeenschap een bijdrage leveren aan de veiligheid in de eigen omgeving en in Suriname als land. Het platform kan bereikt worden via de website www.meldpunt.sr. De bedoeling is dat de samenleving meldingen doet van elke foutieve handeling die wordt waargenomen. Het gaat in deze dan om brandstichtingen, ontvoeringen, diefstal, berovingen, het gebruik of de handel in verboden middelen zoals drugs en pesticiden.

Verder kunnen ook meldingen worden gedaan van horecabedrijven die zich niet aan de hygiëneregels houden of ondernemingen die niet volgens vergunningsvoorwaarden werken. Al deze mogelijkheden werden tijdens de officiële launch op een creatieve manier door zogenoemde MIA-tolken belicht; zodanig dat de samenleving een beeld kreeg hoe en welke meldingen via het netwerk gedaan kunnen worden.

Er kunnen ook meldingen gedaan worden van overwoekerde percelen, kwikgebruik, het lozen en/of dumpen van afval, chemische stoffen, illegale opslag van afvalstoffen, industrieel afval en illegale afgravingen. Daarnaast wordt middels MIA ook geprobeerd de sociale controle wederom op gang te brengen. Naast volwassenen kunnen ook kinderen meldingen doen van handelingen die in de buurt, school of omgeving niet in de haak zijn. Als het nou gaat om pesten, het meenemen van steekwapens naar school of situaties waarbij kinderen het gevoel hebben dat hun veiligheid in gevaar is. Het kan voor wat het laatste betreft gaan om omstandigheden waarbij gebruik wordt gemaakt van hun foto’s of video’s of wanneer zich verdachte personen in hun omgeving bevinden.

Een anonieme melding wordt eerst getoetst, hetgeen betekent dat eerst wordt nagegaan of de informatie klopt. Het vooronderzoek kan maken dat er meer informatie duidelijk wordt. Als deze informatie samen met die van de anonieme melding voldoende is om over te gaan tot actie, dan zal de tip van MIA een reden zijn om een nieuw onderzoek te starten, maar ook om een oud onderzoek te heropenen. Het MIA-netwerk is zeven dagen per week 1×24 uur bereikbaar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeldpunt Informatie Anoniem moet leiden tot algemene veiligheid