maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
1
(1)

Meevaller staatsolie is niet permanent

lees ook ...

Ambassadeur Walter Oostelbos herdenkt slachtoffers 8 decembe...

Vandaag, op 8 december, heeft Ambassadeur Walter Oostelbos namens het Koninkrijk der Nederlanden een bloemenkrans gelegd bij het monument ter herdenking van de slachtoffers van 8 december 1982 op het ...

Staatsolie rekent in 2022 op meer inkomsten. Het extra inkomen heeft geen permanent karakter, en kan vast geen plek krijgen bij overheidsinkomsten, noch uitgaven. Dit bedrag van SRD 1,8 miljard wordt incidenteel genoemd. De oppositie heeft  vragen gesteld over de besteding van de inkomsten van staatsolie, en de coalitie wilde weten hoe het volk ondersteund zal worden, nu brandstof omhoog gaat.

  “Het zijn dus geen structurele inkomsten. Het is belangrijk, dat we incidentele inkomsten niet gaan besteden aan uitgaven met een permanent karakter. Anders hebben we volgend jaar een gigantisch gat in de begroting”, was de reactie van president Santokhi  op vragen van het parlement.

Assembleeleden wilden weten waarom de extra inkomsten niet voor bepaalde beleidszaken worden gebruikt, zoals financiering van noodhulp in de door overstroming getroffen gebieden in het binnenland.  “De extra financiële middelen, zijn zoveel als mogelijk gealloceerd aan maatregelen die te maken hebben met de effecten van de olieprijs voor de burgers, met name aan de subsidies op brandstof en elektriciteit,” zei de president verder. De extra financiële middelen zullen besteed worden aan onder andere koopkrachtversterking en sociale projecten van de overheid.

Mede door de Russische invasie in Oekraïne is de prijs van olie hoger op de wereldmarkt. Het gaat dus extra goed met Staatsolie, en in het verlengde hiervan zal de staat ook meer ontvangen van het bedrijf aan belasting en dividenden. Aan ondertekeningsbonus met buitenlandse oliemaatschappijen verwacht men ook meer inkomsten. De president zegt verder dat de kostprijs  van elektriciteit “behoorlijk is toegenomen, doordat de olieprijs is gestegen”. De regering doet alles  om verhoging van de stroomprijs zoveel mogelijk te beperken.

De opposite vraagt zich af waarom de kostprijs van elektriciteit ondanks de meevallers niet lager kan. Het blijkt dat de regering afspraken heeft met het IMF ten aanzien van de verhoging. Ook wil men de EBS efficiënter maken.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeevaller staatsolie is niet permanent