zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Meet bloeddruk, voorkom hypertensie: Wereld Hypertensie Dag viert gezonde leefstijl

lees ook ...

Beroving bij Koreastraat: slachtoffer in worsteling met rove...

Op zondag werd M.R. (56) slachtoffer van een beroving in de Koreastraat, waarbij ze betrokken raakte bij een worsteling met een van de belagers, resulterend in pijn over haar hele lichaam. Twee rov...

Jaarlijks, op 17 mei, herdenken we Wereld Hypertensie (Hoge Bloeddruk) Dag om het bewustzijn te vergroten en preventie, detectie en controle van hypertensie te bevorderen. Dit jaar staat het thema “Meet uw bloeddruk nauwkeurig, controleer het en leef langer” centraal, met als doel het vergroten van het bewustzijn over nauwkeurige bloeddrukmeting, het monitoren van de bloeddrukwaarden en het waarborgen van een gezonde leefstijl.

In Suriname is het gebrek aan regelmatige bloeddrukmeting een algemeen probleem, waarbij veel mensen niet op de hoogte zijn van hun bloeddrukwaarden. Het tijdig ontdekken van een te lage of te hoge bloeddruk is echter van vitaal belang, omdat dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waaronder beroertes, hartaanvallen, nieraandoeningen, blindheid, dementie en uiteindelijk overlijden.

Hoge bloeddruk vormt de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, die de belangrijkste doodsoorzaak vormen in Suriname. Roken, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding met veel suiker, zout en vet, en een gebrek aan lichaamsbeweging vergroten het risico. Bovendien kan de combinatie van hoge bloeddruk met diabetes en een hoog cholesterolgehalte fataal zijn.

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun hoge bloeddruk, omdat de symptomen minimaal zijn en pas na een hartaanval of beroerte worden ontdekt. Hypertensie staat daarom ook bekend als de ‘stille moordenaar’. Het is daarom van het grootste belang dat mensen regelmatig hun bloeddruk meten en controleren, zodat ze op de hoogte zijn en tijdig kunnen worden behandeld.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeet bloeddruk, voorkom hypertensie: Wereld Hypertensie Dag viert gezonde leefstijl