zaterdag 10 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
4
(1)

Meer winkels in Suriname zullen sluiten om economische- en Covid-crisis

lees ook ...

Acting President Ronnie Brunswijk in Kwamalasamutu  

Currently in Kwamalasamutu village for a visit with the local populace is acting president Ronnie Brunswijk. Jimmy Toeroemang, the granman of Tareno, raised the issue of the quality of life in the nei...

Door de aanhoudende economische- en Covid-crisis zullen veel meer winkels er niet onderuit komen om hun winkels te sluiten. De verwachting is dat er ook harde, maar pijnlijke maatregelen komen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Komt het loslaten van de wisselkoers nog bij kijken. De verwachting van winkeliers is ook dat de koopkracht zal dalen.

Dit is de zienswijze van Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), en Gretl Wolfram, voorzitter van Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS). Voor Hasnoe betekent werken met het IMF de wisselkoers vrijlaten. Hij benadrukt dat de situatie nog steeds onstabiel en uitzichtloos is.

Ten aanzien van de daling van de koopkracht zegt hij dat de salarissen van bijvoorbeeld de particuliere sector nooit afgestemd zijn op de wisselkoers. Met het marktconform maken van de tarieven van de nutsvoorzieningen, zullen burgers minder overhouden om goederen te kunnen kopen. De VSW-voorzitter vreest dat er op een gegeven moment alleen hoognodige goederen die veel gevraagd zijn op de rekken te vinden zullen zijn.

Naar verwachting zal de wisselkoers boven SRD 20 stabiliseren. Wolfram zegt dat indien de koers hoger zal komen te staan, dit tot gevolg zal hebben dat goederen ook duurder zullen worden. Zij merkt op dat dit nu al het geval is, omdat de groothandelsprijzen die het ministerie van Economische Zaken (EZ) op zijn website plaatst, niet kloppen met de werkelijke facturen. Suiker moet bijvoorbeeld rond de SRD 400 worden verkocht. In werkelijkheid betaalt de winkelier SRD 560.

Ook Chinese winkeliers die zich hier hadden gevestigd vertrekken, omdat de situatie in hun land nu beter is dan hier. Zo kunnen de huur niet betalen die varieert tussen minimaal US$ 2000 en maximaal US$ 10.000. En de inkomsten zijn helemaal niet voldoende om de huur te kunnen betalen. Daarnaast hebben ze ook vaak studerende kinderen, wat de situatie nog moeilijker maakt voor hun om te kunnen overleven.

Zowel Hasnoe als Wolfram had de stap naar het IMF verwacht. Voor dit jaar en 2022 verwachten ze echter geen verlichting voor de winkeliers.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer winkels in Suriname zullen sluiten om economische- en Covid-crisis