donderdag 13 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.1 C
Amsterdam
5
(1)

Meer strategische samenwerking met buurland Frans-Guyana

lees ook ...

Weersverwachting voor Suriname: regenbuien en onweer

De Meteorologische Dienst Suriname voorspelt voor vanavond en vannacht lokaal periodes met lichte tot matige regenbuien. Er is ook kans op onweer, vooral in het binnenland. Voor vandaag worden voornam...

Suriname wil een bredere en meer strategische samenwerking met Frans-Guyana  om het grensgebied samen te gaan ontwikkelen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, gaf aan dat er tijdens het bezoek van de Collectivité Territoriale de Guyane (CTG) president, Gabriel Serville aan Suriname op vrijdag 22 april, breedvoerig is ingegaan op de bilaterale samenwerking. 

Hoewel er verschil is in de status van de twee landen, lopen er diverse afspraken tussen Suriname, een onafhankelijke land, en Frans-Guyana, dat overzees gebied van Frankrijk is. “Het is belangrijk om als goede buren met elkaar om te gaan. Een van de meest belangrijke zaken is de samenwerking rond het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana. Het gaat om Saint-Laurent-du-Maroni en de Marowijnerivier”, zegt minister Ramdin.

Er is veel verkeer in dit gebied, terwijl er aan beide kanten van de rivier Surinamers woonachtig zijn. Dit brengt een dagelijkse oversteek van personen met zich mee, voornamelijk personen uit de marrongemeenschappen ter plekke. Verder worden de medische voorzieningen van Franse zijde ook aangeboden aan de Surinamers. Minister Ramdin spreekt van een intensieve relatie, die goed geregeld moet worden. Er wordt daarom ingezet op een nauwere samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied.

In het verleden heeft ons land verschillende overeenkomsten getekend met Frans-Guyana op economisch-, medisch- en onderwijsgebied alsook op het gebied van handel en investeringen. Deze overeenkomsten moeten leiden tot een meer strategische samenwerking, zoals dat het geval is met Guyana. Binnenkort komt er een strategisch dialoog en coöperatieve samenwerkingsplatform met verschillende werkgroepen. De rivierraad die reeds jaren bestaat, zal dan worden opgenomen in de structuur.

Een van de belangrijkste knelpunten betreft de definitieve grensbepaling, waarvoor het proces al in werking is. Er zijn technische specialisten die zich hiermee bezighouden, en die advies zullen uitbrengen. De bewindsman benadrukt dat de grens voor het grootste deel reeds is vastgesteld. Vastgelegd is dat Corantijnrivier aan Suriname toebehoort, terwijl de Marowijnerivier deels Surinaams en deels Frans gebied is.

De relatie met Frans-Guyana is ook belangrijk vanwege de exporten die plaatsvinden naar de Franse kant en vervolgens richting Europa gaan. Omdat Frans-Guyana overzees gebied is van een Europees land, is het ook belangrijk om die relatie goed te ontwikkelen. “Het ligt in de bedoeling om binnenkort een strategisch samenwerkingsverband op papier te zetten en te ondertekenen.” Daarnaast is president Santokhi naar zeggen van minister Ramdin uitgenodigd voor een officieel werkbezoek aan Frans-Guyana.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer strategische samenwerking met buurland Frans-Guyana