maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Meer padie ingezaaid vergeleken met twee voorgaande seizoenen

lees ook ...

Productie van koffiebonen in Suriname wordt verhoogd

 Coffee Mama van Daphne Breuker heeft het initiatief genomen om een proefstation te starten in Brokopondo voor het telen van Arabica koffiebonen. Het plan is te starten met tien landbouwers uit het ge...

Er is een stijgende trend te merken bij de inzaai van padie. Voor dit seizoen is er meer dan 32.000 hectaren aan rijstareaal ingezaaid. De uiteindelijke inzaaicijfers zullen nog hoger uitkomen, omdat enkele boeren hun inzaai aan het afronden zijn. De afgelopen twee seizoenen was de inzaai respectievelijk 27.746 om 30.950 hectare. Het klein seizoen heeft nu het hoofdseizoen overtroffen.

Volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is hij vanaf zijn aantreden, continu bezig geweest zaken aan te pakken ter verhoging van de inzaai. De beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater is hierbij van groot belang. De processen voor aanpak van de Arawarasluis en de installatie van de nieuwe pompen te Wageningen zijn al ingezet. De voorbereidingen voor revisie van de Wakaypompen zijn ook al afgerond.

Vanwege de noodsituatie veroorzaakt door de zware droogte van oktober 2020, zijn toen alle machines van Surzwam, een werkarm van LVV, naar Nickerie gedirigeerd voor het opschonen van kanalen en lozingen. Het ministerie van Openbare Werken (OW) pakt het Surinamekanaal aan. Met kunst- en vliegwerk worden de oude pompen van Wageningen draaiende gehouden.

De assembleeleden, de districtscommissarissen, alle regionale organen en de boeren, hebben met de twee graafmachines van LVV, OW en machines van particulieren heel wat lozingen, kanalen en kunstwerken aangepakt. Deze gezamenlijke inspanning heeft bijgedragen aan de hogere inzaai.

De minister geeft verder aan dat er voorbereidingen getroffen worden voor het instellen van het Productschap voor Rijst. Met ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zal binnenkort een aanvang worden gemaakt met het rehabiliteren van de diverse rijstpolders in Nickerie. Hierna zullen de in te stellen waterschappen het verdere onderhoud van de natte en droge infrastructuur overnemen.

Minister Sewdien gaf verder aan dat hij door een goede samenwerking met alle stakeholders, de rijstsector weer op rails kan krijgen om zodoende binnen vijf jaar de huidige gemiddelde inzaai van 60.000 ha per jaar, op te voeren boven de 80.000 hectaren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer padie ingezaaid vergeleken met twee voorgaande seizoenen