dinsdag 25 januari 2022
27.6 C
Paramaribo
2.9 C
Amsterdam
5
(1)

Meer kwikgebruik in Suriname na drie jaar Minamataverdrag

lees ook ...

Wayana’s in Suriname bouwen boten op zonne-energie

Wayana’s in het verre zuiden van Suriname gaan geen uitdaging uit de weg. Met veel enthousiasme treffen ze voorbereidingen om boten, die varen op zonne-energie, te ontwikkelen. De vaartuigen zijn hier...

Suriname heeft zich al drie jaar gecommiteerd om het Minamataverdrag uit te voeren. Kwik zal uitgefaseerd moeten worden. Uiterlijk 31 december moet het land een Nationaal Actieplan(NAP) indienen, waaruit duidelijk blijkt hoe kwik uitgefaseerd zal worden. Men heeft gewerkt aan het plan, dat nu in concept is afgerond, alleen zijn de kwikgebruikers niet betrokken geweest.

Veldbezoeken van Johannes Abielie hebben blootgelegd dat het gebruik van kwik onder de ambachtelijke goudwinners juist is toegenomen. Deze groep, is de grootste gebruiker van kwik in het land.

Abielie is de projectcoördinator van de Assocation for Responsible Mining (ARM) in Suriname voor het project Mercury Phase Out. Hij is verbonden aan het kantoor van het Wereld Natuurfonds (WWF), dat belast is met de uitvoering. “Er wordt nu meer in de heuvels naar goud gezocht omdat de kreken uitgeput zijn. Dat vereist veel meer gebruik van kwik,” zegt hij.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer kwikgebruik in Suriname na drie jaar Minamataverdrag