zondag 2 oktober 2022
32.7 C
Paramaribo
12.7 C
Amsterdam
5
(1)

Meer kwikgebruik in Suriname na drie jaar Minamataverdrag

lees ook ...

Lagere scholen sluiten 12.00 uur in oktober

Alle basisscholen in Suriname zullen in oktober de schooldeuren om 12.00 uur sluiten in plaats van 13.00 uur. Het besluit is genomen door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) v...

Suriname heeft zich al drie jaar gecommiteerd om het Minamataverdrag uit te voeren. Kwik zal uitgefaseerd moeten worden. Uiterlijk 31 december moet het land een Nationaal Actieplan(NAP) indienen, waaruit duidelijk blijkt hoe kwik uitgefaseerd zal worden. Men heeft gewerkt aan het plan, dat nu in concept is afgerond, alleen zijn de kwikgebruikers niet betrokken geweest.

Veldbezoeken van Johannes Abielie hebben blootgelegd dat het gebruik van kwik onder de ambachtelijke goudwinners juist is toegenomen. Deze groep, is de grootste gebruiker van kwik in het land.

Abielie is de projectcoördinator van de Assocation for Responsible Mining (ARM) in Suriname voor het project Mercury Phase Out. Hij is verbonden aan het kantoor van het Wereld Natuurfonds (WWF), dat belast is met de uitvoering. “Er wordt nu meer in de heuvels naar goud gezocht omdat de kreken uitgeput zijn. Dat vereist veel meer gebruik van kwik,” zegt hij.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer kwikgebruik in Suriname na drie jaar Minamataverdrag