donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
4.5
(2)

Meer dan een hectare bomen verdwijnt in gebieden per jaar door houtkap

lees ook ...

700 bereidverklaringen uitgereikt in Brokopondo

Vice president (VP) Ronnie Brunswijk en de minister van Grondbeleid (GBB) en Bosbeheer, Dinotha Vorswijk, hebben op vrijdag 24 maart, samen 700 bereidverklaringen uitgereikt aan bewoners van het distr...

Green Growth Suriname is een organisatie  die informatie van bossen verzamelt en monitort. “Het is zorgwekkend als je ziet dat we binnen een jaar  satellietgegevens hebben verzameld dat er gebieden zijn waar meer dan één hectare bosbedekking is verdwenen. Dat wil zeggen dat er soms meer wordt gekapt dan toegestaan, volgens” Lindsay Goossens, secretaris van de stichting Green Growth Suriname.

Sinds 2019 werkt Stichting Green Growth Suriname samen met Satelligence. Deze organisatie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en radar om wereldwijd ontbossing en herbebossing te monitoren. Er is besloten om de samenwerking te verlengen en het monitoringsgebied te verruimen, “Omdat we met de foto’s die burgers hebben geüpload in de applicatie enkele kapactiviteiten buiten de productiegordel hebben waargenomen.”

Goossens is blij met de aanpak van  de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), met de beperkte middelen. Echter, “SBB kan helaas niet optreden bij de houtkap die plaatsvindt binnen de goudconcessies. Er zijn daarvoor nog geen richtlijnen”. Het ministerie zou daarop beleid moeten maken.

De data van Green Growth Suriname kunnen volgens Goossens ook een meerwaarde hebben voor studenten en wetenschappers die bezig zijn met onderzoekingen in bosbeheer. Het beschikbaar stellen hiervan zal moeten bijdragen aan onderzoek en beleid in het kader van duurzaam bosbeheer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer dan een hectare bomen verdwijnt in gebieden per jaar door houtkap