woensdag 10 augustus 2022
25.7 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(1)

Meer aandacht nodig voor sikkelcelziekte; medicatie in Suriname schaars

lees ook ...

Resultaat Mulo-eindexamen beter dit jaar

De MULO-scholen hebben het landelijk beter gedaan dit jaar. Het percentage direct geslaagden van 63,4 is bijna 6 procent hoger dan schooljaar 2020-2021. Na het herexamen zal dit hoger komen te liggen....

Er is een schaarste aan medicatie voor personen die leven met de sikkelcelziekte. Volgens John Codrington, voorzitter van de Vereniging van Sikkelcelpatiënten, kan dit zeer nadelige gevolgen hebben voor deze personen. Het is vandaag, 19 juni, Wereld Sikkelceldag. Het thema in Suriname is: ‘Sidon, arki mi”.

De situatie is echt schrijnend op dit moment. Als je met de kinderartsen praat, geven ze aan dat bepaalde medicijnen die nodig zijn om het leven van deze patiënten op niveau te houden er niet zijn of onvoldoende zijn. Het gaat onder andere om foliumzuur en penicillin prophylaxis.

Sommige medicijnen zijn schaars of helemaal niet te verkrijgen, zegt Codrington. Dit betekent dat mensen door het ontbreken van deze medicatie veel sneller een pijnaanval kunnen krijgen en daardoor complicaties tot zelfs hersenschade kunnen oplopen.

De sikkelcelziekte moet meer aandacht krijgen binnen de samenleving. Velen zijn nog niet bewust van wat deze ziekte is en hoe dragers moeten leven. Volgens voorzitter Codrington moet er nog veel meer gebeuren op het gebied van beleid en preventie.

De vereniging ziet graag dat de overheid, met name het ministerie van Volksgezondheid, start met een neonatale screening. Dit betekent dat alle pasgeborenen in Suriname, ongeacht etniciteit, gescreend worden op het voorkomen van sikkelcel. Vaak is het zo dat als je heel vroeg weet dat je kind een aandoening heeft, dat het de kwaliteit van het leven verbetert, zegt Codrington.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMeer aandacht nodig voor sikkelcelziekte; medicatie in Suriname schaars