Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Medische Zending trekt aan de bel om alarmerende COVID-19-situatie Surinaamse binnenland

Geplaatst

op

Algemeen Directeur Medische Zending, Herman Jintie. Foto Communicatiedienst Suriname

De COVID-19-situatie in het binnenland is alarmerend, zegt de algemeen directeur van de Medische Zending (MZ) Herman Jintie. Zijn bezorgdheid heeft hij bekendgemaakt tijdens een bezoek aan minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport. Bij dit gesprek zaten de diverse districtscommissarissen van het binnenland aan.

Er is een plan van aanpak noodzakelijk. Jintie vreest dat als er nu geen plan van aanpak komt, de situatie uit de hand kan lopen. Hij wil dat de bewustwording van COVID-19 meer opgang komt. Als persoon die constant in het binnenland is, zegt hij dat mensen daar het niet zo nauw nemen met dit virus. Volgens hem blijkt het vaak genoeg dat jonge mensen die positief getest worden en niet in isolatie kunnen, dus in thuisquarantaine moeten blijven, zich gewoon begeven in het openbaar, omdat ze niet echt klachten hebben. Jintie wijst erop dat dit gedrag juist gevaarlijk kan zijn voor anderen, vooral voor zij met onderliggende klachten. Ook zegt hij dat de veiligheid gewaarborgd moet worden bij het begraven van een COVID-19- dode.

Rituelen

Vanuit het traditioneel gezag is aangehaald dat het moeilijk is veranderingen te brengen bij de begrafenissen, omdat dat afhangt van het in acht nemen van een aantal rituelen. Jintie benadrukte dat het niet gaat om het inkorten of helemaal niet naleven van de rituelen. Het gaat volgens hem erom dat alles zo veilig mogelijk gebeurd, op een manier waarop het virus zich niet verder kan verspreiden.

Vanuit het ministerie is voorgesteld om COVID-19-teams samen te stellen die per drie dorpen zullen opereren. De taak van zo’n team zal zijn om de mensen in de dorpen te voorzien van voorlichting over het virus en dat zij ook de protocollen voorhouden van nabestaanden van een COVID-dode. Voorgesteld is dat dit team bestaat uit MZ-vertegenwoordigers, onderwijs, het commissariaat, districts- of ressortsraad en het traditioneel gezag. Ook zal er gekeken moeten worden naar de mogelijkheden van quarantaine- en isolatieruimtes.

“We leven nu in een andere tijd, waar zaken niet zoals normaal kunnen verlopen. Om de algehele binnenlandse bevolking te beschermen tegen het COVID-19-virus, zullen zaken anders aangepakt moeten worden waarbij de bestaande cultuur niet terzijde wordt gelegd,” zegt minister Emanuel.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Summi
zondag 6 september 2020 06:08

Het is een andere tijd.

Rama
zondag 6 september 2020 14:51

Wanneer mensen zich niet aan de regels houden dan zal het virus zich verder verspreiden. De overheid doet haar deel met voorlichting, handhaving en waar mogelijk de opschaling van diverse voorzieningen maar realistisch gezien kan men geen politieagent sturen achter iedere burger om te controleren of men zich wel aan de regels houdt. Tot nu toe is de medische zorg nog niet in elkaar gestort en kan iedere coronapatient die medische zorg nodig heeft nog geholpen worden en het ligt voornamelijk aan de burgerij om dat ook zo te houden. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding v.h.… Lees verder »Advertentie

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regeringsdelegatie ontvangt petitie van dorpsbestuur Santigron

Geplaatst

op

Anp Verkiezing President 01

De regeringsdelegatie die onlangs een bezoek heeft aan Santigron heeft een petitie in overhandigd gekregen van het dorpsbestuur. In de petitie vragen zij voor aanpak van het waterprobleem, goed begaanbare wegen, de grenskwestie en de veiligheid.  De delegatie stond onder leiding van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Voor het eerst hebben een president en vicepresident tegelijk Santigron bezocht en daarom is het hoge bezoek als historisch bestempeld. De delegatie toonde zich ingenomen met de ontvangst. Aan de gemeenschap is gevraagd rekening te houden met het feit dat de regering pas drie maanden aanzit.

De regering is zich ervan bewust dat alles duur is geworden, maar beloofde de gemeenschap dat binnen een jaar alles beter zal worden. Aangegeven werd dat het bezoek aan Santigron zeker niet de laatste zal zijn. Alvast werd vooruitgeblikt op projecten die terug moeten komen in het gebied, zoals het pindaproject.

Net als in zijn toespraak eerder op de dag te Lelydorp hield president Santokhi ook te Santigron de lokale bevolking de financiële problemen van het land voor. Hij gaf onder meer aan dat het pakkettensysteem beter moet en dat degenen die daarvoor in aanmerking komen, dat moeten krijgen.

De distributie zal via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het districtscommissariaat geschieden. De bedoeling is echter een bonnensysteem in te voeren. Het staatshoofd benadrukte dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat dorpskinderen niet achter mogen blijven.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen