maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
0
(0)

Medisch bestuur AZ bouwt medische diensten af

lees ook ...

Revitalisering van Surinaamse woningbouw: nieuwe initiatieve...

Sinds minister Riad Nurmohamed aantrad bij het ministerie van Openbare Werken, kreeg het opdracht om bestaande woningbouwinitiatieven te onderzoeken. Er werd zorgvuldig geselecteerd welke gebieden ges...

Het medisch stafbestuur van het Academisc Ziekenhuis Paramaribo (AZP), heeft een verklaring uitgegeven waarin hard gesteld wordt dat medische diensten afgebouwd zullen worden op grond van ‘structurele tekorten aan middelen alsook personeel’. Er wordt ook gesteld dat de huidige regering ‘niet gevrijwaard’ wordt van de problemen, alhoewel vorige regeringen de grootste blaam op zich moeten nemen. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft hiervan kennisgenomen en betreurt deze opstelling zeerste. Zij geven de financiele chaos aan die zij aan zijn komen treffen bij hun aantreden en geven aan wat zij ondanks alles wel hebben gedaan.

Enkele markante schulden die achtergelaten waren, zijn onder andere:

De kankerbestralings behandelingen die sedert 2018 niet zijn betaald met als gevolg een slecht onderhoud van bestralingsapparatuur, de onbetaalde ARMULOV-behandelingen sedert 2018,  Een groot financieringstekort van 04 miljoen Euro bij het BGVS, waardoor essentiële en basis medicamenten niet zijn besteld, inspanningen van de regering c.q. het ministerie van Volksgezondheid en Financiën hebben ervoor gezorgd dat dit tekort grotendeels is opgeheven, een schuld bij de leverancier van nierdialyse-attributen van meer dan 01 miljoen Euro, openstaande reçu’s van ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen sedert 2012, welke in totaal meer dan 60 miljoen SRD bedragen, 4 miljoen USD bij een leverancier van laboratorium reagentia (landelijk), een schuld van 650.000 USD bij het strategisch fonds waar vaccins voor kinderen werden aangeschaft, De achterstallige contributiegelden vanaf 2018 bij de WHO.

Essentiële zaken in de zorg die wel gerealiseerd zijn:

Behalve het inlopen van de betalingsachterstanden, welke een on-going proces is, heeft de regering Santokhi/Brunswijk tijdig ingezien dat de ligdagtarieven, welke sedert 2014 niet waren aangepast, ondanks de veranderde macro-economische indicatoren vanaf 2014, drastisch aangepast moesten worden. In nog geen 10 maanden tijd is het ligdagtarief voor ziekenhuizen met 290% aangepast, en zijn de overige medische diensten ook aangepast.

De honoraria van dienstverleners, o.a. specialisten, artsen, ondersteunende diensten z.a. laboratoria en radiologie zijn in 2021 aangepast. Ziekenhuizen zijn ondersteund in de COVID-zorg en met de betaling aan kritische crediteuren. Er is goedkeuring gegeven vanuit het ministerie voor de aanschaf van equipment ter waarde van 500.000 Euro voor de NICU-afdeling. Er is ondersteuning geboden aan de cardio-thoracale zorg voor een bedrag van 500.000 USD. Er is goedkeuring verleend voor de aanschaf van een dringend noodzakelijke hypermoderne CT-scan ter waarde van 1 miljoen Euro in het AZP. Er is goedkeuring verleend voor de ondersteuning in de afbouw van het Suriname Eye Centre in AZP, welke in 2018 is opgestart, ter waarde van 600.000 USD. Er is goedkeuring verleend voor de renovatie en moderne upgrade van de Spoed Eisende Hulp in het AZP ter waarde van 800.000 USD. Er zijn 9 ambulance voertuigen aangeschaft die binnenkort worden gedistribueerd onder de diverse instellingen.

Wat ons te wachten staat met betrekking tot de afbouw van bepaalde medische diensten is niet helemaal duidelijk, maar mooi is het niet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMedisch bestuur AZ bouwt medische diensten af