maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
5
(1)

Medewerkers RGD overhandigen vp petitie

lees ook ...

BEP noemt politieke situatie in Suriname angstaanjagend

De politieke partij Broederschap & Eenheid in de Politiek (BEP), wil met een korte statement zoals hieronder verder verwoord, aan land, volk en achterban te kennen geven, dat de actuele politieke ...

Een groep stakende groep medewerkers van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) meldden zich maandag 12 juli jongstleden aan bij het Kabinet van Vicepresident Ronnie Brunswijk. De vp sprak de groep toe en beloofde de nodige aandacht te zullen geven aan de problemen waar mee zij zitten. Eerder op de ochtend toog de groep, die alle rayons van 1 tot 8 vertegenwoordigde naar de RGD-directeur Nishita Gajadin, die echter afwezig was.

De groep besloot toen de brief aan de vicepresident te overhandigen. In het schrijven wordt aangegeven dat de bondsvoorzitter van de RGD eigendunkelijk beslissingen neemt en de leden bij geen enkele beslissing betrekt. Ook niet bij bereikte overeenstemmingen over bedragen van de lumpsum en de eenmalige uitkering over het jaar 2020. De leden zeiden  ontevreden te zijn met de overeengekomen bedragen.

Op 15 juli 2021 zijn er gesprekken gepland voor de CAO-onderhandelingen over het jaar 2021. Bij de leden zijn onwetendheid over de voorstellen van bondsvoorzitter Robby Naarendorp, met betrekking tot de bedragen. Het is onduidelijk wat het percentage salarisverhoging is, welke toelagen aangepast worden en of er ook vervoerstoelage is aangevraagd.

De leden gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de bondsvoorzitter. Ook gaven ze aan dat de huidige economische situatie in het land van hen eist dat ze hun belangen zelf behartigen. De groep ontevreden RGD medewerkers zien graag dat de volgende punten meegenomen worden in de nieuw te sluiten CAO: De lumpsum van SRD 4000 willen ze verhoogd hebben naar SRD 8000 met een duidelijk vermeldde betalingsdatum. Zij zeggen akkoord te gaan met de eenmalige uitkering van SRD 2750, maar de uitbetalingsdatum moet er duidelijk vermeld worden. De salarisverhoging moet minimaal 75 procent bedragen, daarnaast willen zij een vervoerstoelage gezien de huidige benzineprijs.

Verder willen zij verhoging van midden- en weekendwacht toelage met 100 procent en verhoging van kledinggeld met 50 procent. Ook hun AKB willen zij gelijkgesteld zien aan die van de overheid en wensen zij dat er prestatie toelage ingevoerd word. Zij zeggen verder ook de zorgtoelage van SRD 750, door de president van de Republiek Suriname toegezegd aan alle zorgverleners, te willen ontvangen. Dan zijn er nog de ambulances voor de RGD en gezondheidscentra die vervangen en of bijgekocht moeten worden.

De vicepresident verzekerde hen dat hij zich zal inzetten voor hun zaak. Hij zei alle punten duidelijk en concreet aan te zullen geven aan de President die hij later op de ochtend zou spreken. Verder beloofde de vp dat ze uiterlijk 14 juli, zoals zij dat gevraagd hebben, antwoord krijgen.

Vicepresident Brunswijk adviseerde de leden het opgezegde vertrouwen in de bondsvoorzitter weer in overweging te nemen omdat de bond  het orgaan is dat hun belangen moet behartigen. De medewerkers vertrokken van het Kabinet, tevreden over de toezegging van de Vicepresident dat hij zich zal inzetten voor hun zaak.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMedewerkers RGD overhandigen vp petitie