Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Maximaal SRD 10.000 boete bij overtreding COVID-19-maatregelen in Suriname

Geplaatst

op

Surinaamse Dollar 1

Wie ongehoorzaam is en de COVID-19-maatregelen aan zijn of haar laarzen lapt riskeert een boete tot maximaal SRD 10.000. Het gaat om maatregelen en gegeven voorschriften waarin eveneens verboden kunnen worden gesteld ten aanzien van bepaalde gedragingen. De bevoegdheid tot het opleggen van de boete is in handen gelegd van de minister Justitie en Politie.

De Nationale Assemblee (DNA) heeft vrijdag de Wet uitvoering uitzonderingstoestand goedgekeurd. Het eerste wetsproduct van het nieuwe parlement is met algemene 43 stemmen goedgekeurd. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie mag voor overtreding van COVID-19-maatregelen, voorschriften en verboden een boete tot ten hoogste het bedrag van SRD 10.000 opleggen. Uiteraard is de bepaling van de hoogte van de op te leggen boete een kwestie van afweging van de aard en de ernst van het overtreden voorschrift, daarbij rekeninghoudend met de wettelijk toegestane maximale hoogte van de boete.

Voor de eenduidigheid worden door de minister bij beschikking de specifieke boetebedragen betrekking hebbende op de specifieke overtredingen, vastgesteld. Door de minister van Justitie en Politie worden bij beschikking de ambtenaren of personen aangewezen die namens de minister bevoegd zijn tot de oplegging van de boete. Daarbij is het niet uitgesloten dat eveneens ambtenaren van politie worden aangewezen voor de handhaving van de sanctie.

In verband met efficiëntie en eenduidige toepassing van de boete, zal de minister bij beschikking de bijzonderheden ten aanzien van die toepassing vaststellen. Het betreft in de eerste plaats de vaststelling van de specifieke boetes bij de specifieke overtredingen als richtlijn voor de door de minister aangewezen ambtenaren bij hun optreden. Verder is het van belang dat voor de toepassing van de boete eveneens speciale eensluidende formulieren worden gehanteerd.

De opgelegde boete en de kosten van invordering daarvan, kunnen bij dwangbevel worden ingevorderd, waarbij de opgelegde boete via de weg van de executoriale titel beslaglegging kan plaatsvinden van vermogensbestanddelen.

Sinds het aantreden van de nieuwe regering Santokhi-Brunswijk heerst er een enorme drukte in de straten van Paramaribo. President Chan Santokhi heeft twee weken terug maatregelen aangekondigd, waarbij de lockdown geldt van 21:00 uur tot en met 05:00 uur. De samenscholing was teruggebracht naar maximaal vijf personen. Ondanks deze maatregelen worden er normaal feesten gehouden. Voor winkels staan personen te verpozen aan drank. Later vandaag zal het staatshoofd de nieuwe maatregelen aankondigen.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen