woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
0
(0)

Matta zal geen bandeloosheid toestaan; concept dorpsreglement af

lees ook ...

Voertuigen voor maatschappelijke dienst Sozavo

Dinsdag jongstleden vond de overhandiging plaats van twee busjes bij Sozavo voor de Maatschappelijke Dienst, die landelijk opereert. De overhandiging is gedaan door minister Uraiqit Ramsaran, die bena...

Bewoners van het inheemse dorp Matta ook wel Korhopa genoemd zullen geen bandeloosheid toestaan in het dorp. Tegen deze achtergrond hebben het dorpsbestuur en vertegenwoordigers van lokale organisaties, zoals de sport- en vrouwenorganisatie, kerken en landbouwcoöperatie het concept dorpsreglement afgerond.

“Alle participanten hebben het reglement opnieuw doorgenomen en er zijn geen noemenswaardige veranderingen gepleegd”, zegt Wendeline Sabajo, hoofdbasya van Korhopa. Het reglement is in een serie van workshops uitgewerkt. Nu moet het in een dorpsvergadering gepresenteerd worden en als de gemeenschap zich kan verenigen met de regels, zullen deze bekrachtigd worden.

Op 31 oktober wil het dorpsbestuur deze bijeenkomst houden. De mensen zullen gemobiliseerd worden om de vergadering bij te wonen. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, waardoor ze op de hoogte zijn van de regels die in werking zullen treden”, zegt Sabajo. Mogelijk zijn de Covid-19-besmettingen in die periode drastisch afgenomen.

Het dorpsreglement omvat in totaal 125 artikelen en sommige met sub-artikelen, over onderwerpen die allemaal te maken hebben met goed bestuur, orde en rust in het dorp, variërend van aanwijzingen voor een nieuw dorpsbestuur tot en met plichten van dorpsbewoners en beheer van de dorpskas.

Het proces van bestuurswisseling is een belangrijke zaak in het reglement. Alleen door een aanwijzing (en geen verkiezingen) zal een nieuw bestuur aangesteld worden en dit traject zal begeleid worden door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMatta zal geen bandeloosheid toestaan; concept dorpsreglement af