zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Matrozenrozen; gedichten van G.G.T. Rustwijk uit 1915

lees ook ...

Commissie ontwerpwet wijziging kiesstelsel geïnstalleerd

President Chandrikapersad Santokhi heeft op woensdag 29 maart jongstleden een technische commissie geïnstalleerd, die zal werken aan het samenstellen van een ontwerpwet in verband met de aankomende wi...

George Gerhardus Theodorus Rustwijk die leefde van 1862 tot 1914 heeft een betekenisvol leven gehad. Daarom is het heel goed dat zijn kleinkinderen zijn poëziebundel, meer dan 100 jaar na zijn dood, weer hebben uitgegeven. Zijn nakomelingen hebben dat gedaan omdat ze vonden dat zowel het boekje als de andere bijzondere feiten uit het leven van Rustwijk (in het voor- en nawoord vermeld) niet vergeten mochten worden. Er zijn 23 gedichten, sommige paginalange verhalen op rijm. Veel amusante gedichten, maar enkele met een ernstige ondertoon, die toch tot  nadenken stemmen.

Wat wel een gemiste kans is, is dat de schilderijen, foto’s en de kritische lezingen van GGT Rustwijk worden genoemd, maar geen enkele is afgedrukt in het boek, misschien vond men het niet passen erbij. Het is wellicht een idee om ook een boek uit te geven met een paar schilderijen en tenminste een lezing van GGT Rustwijk te publiceren, zou ook kunnen als e- book. De lezer van nu zou zich dan een vollediger beeld kunnen vormen van deze grote zoon van Suriname.

George Rustwijk won in 1909 een prijs met zijn schilderij van de Kajeteur vallen. Hij had die tijd een atelier in Georgetown (de New Town Studio) de hoofdstad van het toenmalige Brits Guyana en gaf tekenlessen aan een teken academie. Rustwijk moest ondernemend zijn, want hij had negen kinderen, een aantal dat heel normaal was die tijd. In de 2021 kunst expositie ‘’de Surinaamse School” in Nederland wordt wel stilgestaan bij Rustwijk en er is een stilleven van Surinaams fruit waaruit zijn hoge kwaliteit ook blijkt.

De matrozenrozen (angalampu/ hibiscus) op de omslag en de illustraties in het boek zijn van zijn kleinkind Aafje Rustwijk. Zoals het boekje nu is uitgegeven is het kwalitatief heel goed. Goede harde kaft, mooie pagina indeling en -letters, geen taalfouten, schattige passende zwart-wit tekeningen (van Rustwijks kleindochter) naar aanleiding van de gedichten. De gedichten doen wat oubollig aan, maar zijn vaak humoristisch en gekruid met Sranantongo uitroepen en toestanden, vaak tot nu toe herkenbaar. Er zijn ondrofeni tori in de gedichten, ervaringen, conclusies, dagelijkse gebeurtenissen als huichelarij en roddelarij maar ook veel grappige, ongezonde maar waar gebeurde voorvallen.

Matrozenrozen, 88 pagina’s, schrijver G.G.T. Rustwijk, ISBN 90-807603-2-3 ,uitgever Sylans BV

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMatrozenrozen; gedichten van G.G.T. Rustwijk uit 1915