vrijdag 29 maart 2024
24 C
Paramaribo
11.7 C
Amsterdam
0
(0)

Mato, orale traditie van de marroncultuur behouden als erfgoed

lees ook ...

Ambassadeur Paulus-Aminta van Cuba nu ook zaakgelastigde in ...

De ambassadeur van Suriname in Cuba, Wendy Paulus-Aminta heeft onlangs haar geloofsbrieven, tijdens een plechtige ceremonie aangeboden aan de Gouverneur-Generaal van Jamaica, Sir Patrick Allen in de K...

Mato is  de traditie van orale vertellingen in de marroncultuur. Tijdens de schrijversavond van schrijversgroep’77 de afgelopen woensdag in Tori Oso was dit het thema. Het boek van schrijfster Makida Daniëls ‘Surinaamse Marrons Vertellingen’ werd gepresenteerd. Zij en Jose Tojo  van Kula Skoro openden het programma met uitleg hierover. De avond had als doel, het onderwijsveld zodanig te bewegen, dat Mato wordt opgenomen in het programma.

Tojo legde uit dat de avond moest bijdragen aan behoud van de Mato als cultureel erfgoed. Er bestond geen schrijfcultuur in de gemeenschap van de Mato, daarom werden verhalen verteld. Nu zijn de tijden veranderd, maar men hoopt toch de Mato te behouden. De Marrons zijn in de eerste plaats verhalenvertellers. Dit helpt om niet te vergeten wie ze zijn. Elke Mato heeft een moraal of opvoedkundig element.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMato, orale traditie van de marroncultuur behouden als erfgoed