vrijdag 7 oktober 2022
27.2 C
Paramaribo
10.6 C
Amsterdam
0
(0)

Mato, orale traditie van de marroncultuur behouden als erfgoed

lees ook ...

Emergency rooms available for education

The Ministry of Education, Science and Culture (minOWC) will set up emergency rooms because there is a shortage of rooms to accommodate all children. Gracia Valies-Ormskirk, director of Vocational Edu...

Mato is  de traditie van orale vertellingen in de marroncultuur. Tijdens de schrijversavond van schrijversgroep’77 de afgelopen woensdag in Tori Oso was dit het thema. Het boek van schrijfster Makida Daniëls ‘Surinaamse Marrons Vertellingen’ werd gepresenteerd. Zij en Jose Tojo  van Kula Skoro openden het programma met uitleg hierover. De avond had als doel, het onderwijsveld zodanig te bewegen, dat Mato wordt opgenomen in het programma.

Tojo legde uit dat de avond moest bijdragen aan behoud van de Mato als cultureel erfgoed. Er bestond geen schrijfcultuur in de gemeenschap van de Mato, daarom werden verhalen verteld. Nu zijn de tijden veranderd, maar men hoopt toch de Mato te behouden. De Marrons zijn in de eerste plaats verhalenvertellers. Dit helpt om niet te vergeten wie ze zijn. Elke Mato heeft een moraal of opvoedkundig element.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMato, orale traditie van de marroncultuur behouden als erfgoed