vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Marron dignitaris afgezet door granman Aboikoni

lees ook ...

Economie Suriname herstelt volgens president Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) laten weten dat de meeste doelen die de regering had gesteld in het herstelplan zijn gehaald. Santokhi gaf aan dat de i...

Hoofdkapitein Walden van Klaaskreek is op verzoek van de ‘ingi pisi bee’ ontheven door granman Albert Aboikoni. De familie die hem had voorgedragen als kapitein, deed het verzoek aan de granman om hem te ontheffen wegens zijn gedrag, dat ertoe heeft geleid dat hij al twee keer in aanraking is gekomen met de justitie. Felisi vindt dat men daarmee de traditie belachelijk maakt.

Michel Felisi, oud-minister van Regionale Ontwikkeling (2005-2010), draagt de overtuiging dat een ingezworen binnenlandse dignitaris de bescherming geniet van de voorvaderen, omdat hij een sweri, maakt bij de faaka paw, de offerplaats. Het zijn volgens hem ook de voorouders, die hem begeleiden.

“Hij zweert voor het leven. Het kan dus verkeerd aflopen of zelfs leiden tot de dood als hij wordt afgezet.” Dit zegt Michel Felisi, oud-minister van Regionale Ontwikkeling (2005-2010). “Dit ritueel mag nooit ongedaan worden gemaakt en wordt slechts beëindigd met de dood van de gezagdrager. Hij mag nooit terzijde worden geschoven”. Volgens de oud-minister is deze dignitaris voor zijn begeleiding en bescherming toevertrouwd aan de voorouders. Dit bracht hij naar voren tijdens een gesprek met de ware Tijd. Voor Felisi geldt, “eenmaal ingezworen, blijft ingezworen”.

Felisi zegt dat de graman alleen tuchtmaatregelen mag nemen wanneer een dignitaris misstappen maakt. In het binnenland betekende dat, een ghaan boto (groot korjaal) maken, een kostgrond open kappen, of het leveren van pangi en drank. Het salaris van zo’n dignitaris mag men op verzoek van de graman ook enige tijd bevriezen. Hoe zo’n straf in deze tijd eruit moet zien, heeft men waarschijnlijk nog niet bepaald.

Joraisa Pokie, directeur Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, zegt dat Walden nog steeds wordt uitbetaald. “Het ministerie heeft ook geen schrijven ontvangen met het verzoek hem te ontheffen”, zegt de directeur. Indien het verzoek wordt gedaan, zal men eerst overgaan tot onderzoek. Volgens Pokie is eerder een intussen overleden kapitein van Brownsweg ontheven uit zijn functie. Hij had iemand vermoord.

Felisi zegt zich niet te willen mengen in de discussie over Walden onder de Saamaka, maar stelt wel dat ook Albert Aboikoni zelf weigerde af te treden, toen een deel van de Saamaka dat wel eiste. Toen stond hij zelf nog onder de stelling van Felisi. Nu heeft hij zelf meegewerkt aan het afzetten van een dignitaris. Er wordt nu dus met twee maten gemeten.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMarron dignitaris afgezet door granman Aboikoni