dinsdag 6 december 2022
24.4 C
Paramaribo
4.3 C
Amsterdam
4.2
(5)

Marktconforme prijzen; en lonen dan?

lees ook ...

Waar er rook is, is er vuur

Chan Santokhi is president van een regering die transparantie beloofde in al hun beleids-handelingen. Transparantie betekent een heldere doorkijk van zaken, maar in plaats daarvan is alles van deze re...

Marktconforme prijzen voor electra, water en telecommunicatie (& internet) hebben deze maandelijkse lasten 3x zo hoog gemaakt. Maar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Abiamofo, garandeerde op 10 december dat de -kook-gasprijzen niet verhoogd gaan worden. Op 19 december zien we het tegendeel en de prijs van de kleinste gasbom wordt 4x de prijs namelijk srd200, want: dezelfde minister zegt dat de prijzen marktconform gemaakt moeten worden. En dat bovenop de meer dan 120% devaluatie die we de afgelopen twee jaar meemaken.

Subsidie

Volgens minister Abiamofo subsidieert de staat de gasprijzen met miljoenen U$ dollars.
Het bedrag van een buta-gasfles zou vier maal de prijs van nu moeten zijn waarbij de in Su meest gebruikte, kleinste, 28 lbs gascylinder SRD 200 moet kosten. Begrijpelijk dat die 200 SRD per gasfles niks betekent voor mensen die zeer goed verdienen. De mensen die het kunnen betalen behoeven geen subsidie, maar 80% van de salarissen en inkomens in Su is zo laag dat de marktconforme prijzen van eerste levensbehoeften en de nutsbedrijven voor hun onbetaalbaar zijn. Het minimum uurloon is srd 15, wat met een 40 urige werkweek een maandloon van srd 2.400 oplevert , slechts 100 Euro!

Sociaal plan overheid ?

Aan het sociaal beleid van de Surinaamse overheid is geen touw vast te knopen. Bijna alles zoals nutsvoorzieningen, benzine en voedsel, eerste levensbehoeften dus, zijn al marktconform. Maar de lonen gaan niet omhoog en echte compensatie vanuit de overheid blijft uit.
De enige passende uitdrukking hier is: terwijl het gras groeit sterft het paard. Van regeringszijde werd vanaf hun aantreden beweerd dat er al een plan klaar lag om het sociale beleid uit te voeren. Het voIk kijkt daar smachtend naar uit. Want wat we tot nu toe gemerkt hebben is dat die onderlaag van de bevolking het onderspit moet delfen.Wi o dede in’a film !

IMF

Critici zijn van mening dat mensen niet “verwend” moeten worden met voedselpakketten en /of een basis gezondheidszorg. Geen vis geven maar een hengel wordt geroepen. Maar deze regering is na twee jaar nog geen enkel productie project gestart. Ondanks dat er geld daarvoor beschikbaar is van de International Development Bank bijvoorbeeld.
Hoewel deze regering bij haar aantreden beweerde dat ze niet met het Internationaal Monetair Fonds zou werken vanwege de desastreuze maatregelen die IMF eist om de economie weer gezond te maken, beweerden ze na een jaar het tegendeel. Afgelopen 22 december werd de deal van Suriname met IMF toch getekend.
Na een magere kerst gaan we straks bevend het nieuwe jaar in. De president heeft beterschap beloofd, maar het is eerst zien en dan geloven. (Syi na bribi)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMarktconforme prijzen; en lonen dan?