vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(1)

Marktconforme gasprijzen moeten smokkel naar Frans-Guyana voorkomen

lees ook ...

PAHO/WHO doneert apparatuur en goederen

PAHO/WHO wil Suriname blijven steunen. Beide organisaties werken goed samen met het ministerie van Volksgezondheid vanaf uitbraak van de pandemie. Men verleent technische bijstand. Apparatuur en goede...

De gasprijzen in Suriname moeten marktconform worden gemaakt om smokkel te voorkomen, zegt minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De bewindsman is ervan op de hoogte dat er gascilinders worden gesmokkeld naar Frans-Guyana. Hij wil echter geen uitspraak doen of er sprake is van smokkel op grote schaal of niet.

De standaarden die in Frans-Guyana gehanteerd worden verschillen enigszins van de Surinaamse standaarden, weet hij. De Marowijne- en Lawarivier als grensrivieren zijn kilometers lang, waardoor de controle op de smokkel moeilijk verloopt. “Wat wij moeten doen is om ervoor te zorgen dat onze prijzen marktconform zijn en dat je daardoor smokkel niet in de hand werkt,” stelt de NH-topman.

Verder gaf Abiamofo aan dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) enorme verliezen heeft geleden door het huidige subsidiebeleid van gas. De momenteel gehanteerde subsidie voor gas is in tegenstelling tot de gemaakte afspraken. Wat nu gebeurt, is dat uit de inkomsten van stroom het energiebedrijf de gasrekeningen betaalt. Dat bedrag is nu boven de SRD 200 miljoen, zegt de NH-minister.

Abiamofo geeft verder aan dat de overheid bezig is met deze kwestie. Onlangs heeft de EBS-leiding voor de bewindsman een presentatie gehouden over de stand van zaken ten aanzien van gas. Binnenkort zal de NH-minister een presentatie hierover verzorgen aan de Raad van Ministers. Daarna zal de regering een besluit moeten nemen wat er met de gasprijzen zal moeten gebeuren; of de regering blijft subsidiëren of als zij kiest voor marktconforme prijzen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMarktconforme gasprijzen moeten smokkel naar Frans-Guyana voorkomen