maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Mark Rutte benoemd tot nieuwe Secretaris-Generaal van de NAVO

lees ook ...

Vakantiegeld uitbetaald in juli: ambtenaren krijgen dubbel s...

De maand juli is traditioneel de zwaarste maand qua uitgaven voor de overheid, maar vormt tegelijkertijd een feestelijke periode voor ambtenaren en gelijkgestelden. Naast hun reguliere salaris ontvang...

Mark Rutte is door de NAVO-bondgenoten officieel benoemd tot de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Deze benoeming volgde op de terugtrekking van zijn enige overgebleven rivaal, de Roemeense president Klaus Iohannis, vorige week uit de race.

De ambassadeurs van de NAVO-landen hebben nu definitief gekozen voor Rutte. Hoewel er geen formele procedure bestaat voor de benoeming van de NAVO-secretaris-generaal, moeten alle 32 lidstaten van het militaire bondgenootschap akkoord gaan met de kandidaat.

Sinds zijn kandidaatstelling in het najaar heeft Rutte aanzienlijke steun gekregen en werd hij al snel gezien als de favoriete kandidaat van de Verenigde Staten, de belangrijkste partner binnen de NAVO. Aanvankelijk waren enkele landen, waaronder Turkije, Hongarije en Slowakije, nog niet overtuigd van Rutte’s geschiktheid.

De vertrekkende NAVO-secretaris-generaal, Jens Stoltenberg, heeft Rutte veel succes gewenst in zijn nieuwe rol. “Ik verwelkom de keuze van de NAVO-bondgenoten voor Mark Rutte als mijn opvolger van harte,” aldus Stoltenberg. “Mark is een echte transatlanticus, een sterke leider en een consensusbouwer. Ik weet dat ik de NAVO in goede handen achterlaat.”

Met de benoeming van Rutte hopen de NAVO-landen op continuïteit en versterking van de trans-Atlantische betrekkingen in een tijd van geopolitieke spanningen en uitdagingen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandMark Rutte benoemd tot nieuwe Secretaris-Generaal van de NAVO