dinsdag 16 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

Marcus Garvey stimuleerde eenheid onder Afro’s wereldwijd

lees ook ...

De Rastafarai Federatie heeft woensdag jongstlede bij het standbeeld van Kwakoe  de 135ste geboortedag van de Jamaicaanse activist Marcus Garvey (1887-1940) gevierd. Het erfgoed van Garvey heeft een enorme bijdrage geleverd aan het bewustzijn van de zwarte bevolking in Noord-Amerika. Vegetarisch eten, reggeamuziek, een demonstratie van het roosteren van bredebon op een koolpot, toespraken van onder andere Armand Zunder en  Iwan Wijngaarde bepaalden de sfeer.

Kwami Marengo demonstreerde hoe de Rastaman als natuurmens kan overleven. “Een van de grote boodschappen die Marcus Garvey ons leert is om werkzaam te zijn. Ik heb van kalebas zonder importspullen zoals lijm, bruikbare producten gemaakt. Meer als toeristisch attractie. Het is een bezigheid die mij de gelegenheid heeft gegeven om mijn familie te voeden.”

De Rastafarai Federatie viert deze dag al langer dan twintig jaar in Suriname. Tijdens de corona-pandemie week men uit naar Para.

Marcus Garvey streefde naar eenheid onder de Afro’s wereldwijd en het verenigen van hen met Afrika. “Wat hij bijna honderd jaar geleden verkondigde, geldt nog steeds, want het bewustzijn om een eenheid te vormen is er nog niet,” volgens Saskia Kontino, voorzitter van de Rastafarai Federatie Suriname.

Garvey is voor Rastafarians een profeet, omdat hij in 1917 de kroning van Keizer Haile Selassie van Ethiopië had voorspeld. Hij kwam ook op voor burgerrechten van zwarten en riep hen op om samen te werken voor groei.

Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi fu Afrikan Srananman ziet graag dat  de trekkers van de Rastafarai Federatie Suriname, zoals Rudolf ‘Jah Roots’ Morgenstond, worden  gewaardeert en wat bereikt is voort te zetten. “Vooral de goede dingen als familieverbanden die heel sterk in die gemeenschap zijn en gezond eten.”

Mediaconsulent Louis Alfaisi, wees de aanwezigen de weg naar rechtsbijstand bij eventuele problemen. “Je hoeft niet speciaal een crimineel te zijn om in aanraking te komen met justitie. Er kan altijd iets onverwacht gebeuren en dan is het belangrijk te weten hoe daarbij te handelen”. Dit is voor hem een vorm van netwerken zoals Garvey het voorhield.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMarcus Garvey stimuleerde eenheid onder Afro's wereldwijd